Петър-Емил Митев: Силовото налагане на правила за избори вреди на демокрацията

Петър-Емил Митев: Силовото налагане на правила за избори вреди на демокрацията
Петър-Емил Митев логично предвиди и подчертано негативна и критична реакция от европейска страна при появата на съмнения за манипулиране на вота за следващото правителство. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Силовото налагане на правила за провеждане на избори от страна на мнозинството ще навреди на демокрацията в България и на имиджа й в Европа, категоричен е социологът проф. Петър-Емил Митев.

Начинът, по който ще бъдат определени правилата в Изборния кодекс, засяга фундамента на демократичната политическа игра, припомни той в интервю за БГНЕС.

„Следователно, в тези правила трябва да търсим законовата основа на представителната демокрация в България. Това задължително предполага консенсус по основните въпроси между опозицията и управляващите," посочи още професорът.

Той даде пример с лявата, дясната и етническата позиция по въпросите, свързани с Изборния кодекс, между които има много общи неща.

Според Петър-Емил Митев, това означава, че „фактически възможностите за демократични избори, при които можеш равностойно да претендираш за доверието на избирателите, са поставени под съмнение".

„Сега става въпрос за възможностите на представителите на опозицията да контролират изборния процес, така че да не се стигне до подозрителни, съмнителни, да не говоря за подменени резултати. Това изисква език на диалог между управляващи и опозиция," повтори професорът.

По думите му, неприемането на България в Шенгенското пространство е достатъчно доказателство за помрачения образ на държавата в Европа. За него спомага не само недоверието на Холандия, но и възраженията на Германия, които се дължат на проблеми с вътрешния ред и сигурност, припомни социологът.

Петър-Емил Митев логично предвиди и подчертано негативна и критична реакция от европейска страна при появата на съмнения за манипулиране на вота за следващото правителство.

„Не ми се иска да вярвам, че няма да се намери изход от тази задънена улица, в която в момента е Изборният кодекс. Ако управляващите настояват така категорично да наложат своето мнение, това ще предизвика и реакции извън страната, които ще бъдат неблагоприятни за тях самите," заяви професорът.

Като един от най-големите плюсове на членството на България в ЕС социологът посочи значението на мнението на европейското общество и институции.

„Европа е фактор, гарант на нашето демократично развитие. Разбира се, тя не може пряко да го налага и натрапва, но във всеки случай може да играе ролята на арбитър. Дано не се стигне до такъв арбитраж, дано да се решат тук въпросите," пожела си той.

Във вътрешнополитически аспект 2012 г. е според Петър-Емил Митев е била подчертано динамична.

„Достатъчно е да се каже това, че в началото на годината встъпи в длъжност новият президент, а в края на годината човек от същата партия, която го издигна, постави въпроса за импийчмънт на този президент," спомена социологът.

Той не пропусна да отбележи и нежеланите последици от липсата на резултати от разследването след атентата на летище Сарафово в Бургас.

На първо място по значение обаче професорът постави изборите в съдебната система.

„Независимостта на съдебната власт, опитите да се овладее, за мен е централното събитие на годината. Този процес не е завършен, годината започна с главния прокурор Борис Велчев и ще завърши с нов главен прокурор (Сотир Цацаров – бел. ред.). Във всеки случай такива събития като изборът на ВСС, на конституционни съдии, конфликтите, свързани с взаимоотношенията между МВР и съдебната власт, и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше вътрешния министър Цветан Цветанов, показаха фактическото овладяване на съдебната власт, а от друга страна - и известна съпротива," обобщи професорът.

Според него разделението на властите е поставено на изпитание с концентрацията на власт в ръцете на управляващата партия по едни или други начини. Петър-Емил Митев не скри, че ще изпрати годината с чувство на тревожност.

„Заслужава да посрещнем новата година с чувство на оптимизъм, умерен макар, за който обаче и самите ние трябва да допринесем със своята позиция и гражданска активност," допълни той.

#Петър-Емил Митев #Изборен кодекс #ГЕРБ #ВСС #Мирослава Тодорова #Цветан Цветанов #Борис Велчев #Сотир Цацаров #Шенген #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"