Съюзът на съдиите: Изборът и назначаването на Цацаров за главен прокурор нарушават Конституцията

Съюзът на съдиите: Изборът и назначаването на Цацаров за главен прокурор нарушават Конституцията
От ССБ припомнят, че тайното гласуване за даден кандидат съответства на основния закон, само ако той е единственият участник в процедурата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изборът на новия главен прокурор Сотир Цацаров е извършен в нарушение на Конституцията, заяви своята официална позиция Съюзът на съдиите в България (ССБ).

Според ССБ заради това и указът на президента Росен Плевнелиев, с който Цацаров беше назначен за главен обвинител, трябва да бъде проверен за съответствието му с Конституцията.

Съдийският съюз посочи разпоредбите на Конституцията и на Закона за съдебната власт за избор и назначаване на главния прокурор, според които всички допуснати кандидати трябва да бъдат подложени на тайно гласуване.

От ССБ припомнят, че тайното гласуване за даден кандидат съответства на основния закон, само ако той е единственият участник в процедурата.

Ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), тогава първите двама, получили най-много гласове, могат да бъдат подложени на второ пак тайно гласуване.

„Вместо да бъдат изпълнени конституционното и законовото изискване станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството (министъра на правосъдието Диана Ковачева - бел. ред.) при избора", пише в позицията на ССБ.

Според магистратите ВСС е отправил предложението до президента за назначаването на Цацаров въпреки допуснатото нарушение, а Плевнелиев не е упражнил правото си да откаже указа при първото предложение от ВСС.

Съдиите посочват още, че е недопустимо чрез вътрешни правила ВСС да ограничава правомощията му, дадени от Конституцията, да подложи на обсъждане и гласуване в процедурата всички участващи кандидати за главен прокурор.

„Съдийската общност не може да остане безучастна при публичното погазване на Конституцията на държавата. Дори когато не разполагаме с правомощия да попречим на потъпкването, службата ни за утвърждаване на върховенството на закона не допуска да бъдем мълчаливи наблюдатели", посочват от ССБ.

Според съюза съдебните институции и техният върховен орган - ВСС, трябва да бъдат еталон за законосъобразност.

В тази връзка магистратите цитират и чл. 150, ал.1 от Конституцията, според който една пета от народните представители, президентът, Министерският съвет (МС), Върховният касационен съд (ВКС), Върховният административен съд (ВАС) и главният прокурор могат да сезират Конституционния съд, за да бъде проверен указът на Плевнелиев за назначаването на Цацаров.

МС, Плевнелиев и ВАС са „изключени априори" (председателят на ВАС Георги Колев беше сред  застъпниците на електронния вот, който не позволи да се гласува едновременно и тайно за тримата кандидати), смятат съдиите.

На 20 декември след 10-часово изслушване на трима кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, ВСС гласува само за Цацаров, който получи 18 гласа - с един понече от необходимите 17 гласа, и веднага след това председателстващият ВСС правосъден министър Ковачева закри заседанието.

Ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров, въпреки че цял месец се оспорваше от неправителствени организации, а и от председателя на ВКС проф. Лазар Груев,  приетата от ВСС процедура за електронното последователно  гласуване.

Препоръките бяха за вот с интегрална бюлетина, чрез който гласуването е едновременно и тайно и за тримата кандидати.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Сотир Цацаров #главен прокурор #избор #назначаване #указ #Конституция #ССБ #Съюз на съдиите в България #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър на правосъдието #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »