Жива верига затвори пътя за Банско заради искания за нови писти

Жива верига затвори пътя за Банско заради искания за нови писти
В града бе и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който прие от кмета папката с исканията на протестиращите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 350 души от Банско и съседните села образуваха жива верига затвориха временно входа към града в петък.

Жителите на Банско искат втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, както и още няколко открити и нови писти.

„Днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината. След това хората от Гражданския инициативен комитет са готови да затворят и главен път Е-79", каза кметът на Банско Георги Икономов.

Точно в 16.00 часа, както бяха предупредили по-рано в петък, протестиращитя бяха издигнали плакати с надпис „Не на зеления рекет за втора кабинкова линия", предадоха БНР и БГНЕС.

Хората от Банско заявиха, че няма да се поддадат на „зеления рекет", защото искат да работят и живеят там, както и да ползват природата в планинския курорт.

Много скиори също подкрепиха жителите на Банско, като препречиха пътя със ските си, докато протестът под мотото „Да отворим планината за хората", бе воден от кмета Икономов.

В града бе и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който прие от кмета папката с исканията на протестиращите.

Аасове преди протеста Маринов заяви, че министерството покрепя изграждането на нова кабинкова линия, както и нови ски писти, но при спазване на нормативната уредба за защитените територии и при нормален диалог между заинтересованите страни.

Същата позиция защити и екоминистърът Нона Караджова наскоро.

#Иво Маринов #жива верига #Банско #жители #протест #път #ски #кмет на Банско #Георги Икономов #скиори #концесия #писти #лифтове #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"