Елиф Шафак, Хорхе Букай и 5 българи сред най-продаваните автори през 2012 г.

Елиф Шафак, Хорхе Букай и 5 българи сред най-продаваните автори през 2012 г.
Коледният панаир на книгата в началото на декември е бил посетен от рекордните 40 000 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Книгите на българските автори Мирослав Пенков, Людмила Филипова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Мартин Карбовски са сред най-продаваните през 2012 г.

Челните позиции в класацията по продажби се допълват от Елиф Шафак с „Любов", „Копелето на Истанбул" и „Черно мляко", Хорхе Букай с всичките му издадени досега книги на български език и Е.Л. Джеймс – „50 нюанса сиво", „50 нюанса по-тъмно", „50 нюанса освободени".

Това отчете председателят на Управителния съвет на Асоциацията „Българска книга" Веселин Тодоров в интервю за информационна агенция „Фокус".

На фона на поредицата празници, която продължава интензивно и в началото на януари, той посочи, че книгата е най-добрият избор за подарък.

Според наблюденията на издателя по празниците се купуват хубави илюстровани книги, книги за пътешествия, архитектура, интересни исторически или географски събития.

„Причините не са само, че книгата може да бъде по-евтин подарък, но много често е трудно да намериш подходящ подарък за хора, за които предполагаш, че имат всичко необходимо," смята Веселин Тодоров.

Според него интересът към книгите расте, а това личи и от успеха на Коледния панаир на книгата в началото на декември. Той е бил посетен от рекордните досега 40 000 души.

„Независимо, че се създава впечатление, че младите хора не четат, много от книгите в годишната класация за най-четени книги са насочени към тийнейджърската аудитория. Това не означава, че възрастните хора и хората в зряла възраст не купуват, може би най-възрастните нямат финансовата възможност за книги, но се вижда, че дамските романи са много търсени, а те са за по-зряла аудитория. Жените купуват много повече, както и младите хора," обясни Веселин Тодоров.

По думите му, през последните 10 години се е създала среда и възможност за нови автори, които не са писали преди 1990 г., и които се справят много успешно .

„Те се справят много добре, побеждават класиците. Имат време за писане, а не го правят по между другото и създават качествени произведения," допълни той.

В България има автори на световно ниво, но липсва добра реклама и държавна подкрепа, смята председателят на Асоциация „Българска книга".

#Мирослав Пенков #Людмила Филипова #Захари Карабашлиев #Георги Господинов #Мартин Карбовски #Е.Л. Джеймс #Веселин Тодоров #Панаир на книгата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"