Косовски сърби пак блокираха пътища в знак на протест

Косовски сърби пак блокираха пътища в знак на протест
Сърбите, които са доминиращото население в северната част на Косово, блокираха пътя към Бърняк, един от шестте гранични пункта, за които се отнася споразумението. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърби от Северно Косово отново блокираха път към границата със Сърбия в неделя.

Акцията бе в знак на протест срещу споразумението за интегрирано управление на граничните пунктове, постигнато между Сърбия и Косово с посредничеството на Европейския съюз, предадоха ДПА и БТА.

Сърбите, които са доминиращото население в северната част на Косово, блокираха пътя към Бърняк, един от шестте гранични пункта, за които се отнася споразумението.

Те пропускат пътнически автомобили, но не и служители на мисията на ЕС в Косово, косовски полицаи и митничари, които отиват да поемат задълженията си на граничния пункт.

Протестиращите заявиха, че няма да плащат мита на косовските институции, а само на Сърбия, и заплашиха, че ще държат пътя блокиран, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Споразумението за интегрирано управление на границата ще започне да се прилага на Бърняк от 1 януари. От началото на декември то влезе в сила на пунктовете Ярине и Мердаре.

Европейският съюз постави прилагането на споразумението за интегрирано управление като главно условие за започване на преговори за членство на Сърбия в ЕС.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Белград не признава суверенитета на Косово, но под натиска на ЕС се съгласи да започне преговори за нормализиране на отношенията с Прищина, които ще продължат на равнище премиери на 18 януари в Брюксел след подготвителна техническа среща на 10 януари.

#Сърбия #Косово #ЕС #Северно Косово #членство в ЕС #Мердаре

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »