Андрей Ковачев: Македония продължава традициите на тоталитарна Югославия

Андрей Ковачев: Македония продължава традициите на тоталитарна Югославия
В Македония има дискриминацията на българските граждани, които открито заявяват истината и открито казват, че са българи на територията на Република Македония, подчерта Андрей Ковачев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Македония все още е опасно да заявиш, че си българин, затова позицията на България спрямо съседната държава е правилна, твърди българският евродепутат от групата на ГЕРБ Андрей Ковачев.

„В Македония има дискриминацията на българските граждани, които открито заявяват истината и открито казват, че са българи на територията на Република Македония," подчерта Андрей Ковачев в интервю за БНР.

По думите му, позицията на България за членството на Македония в ЕС показва на европейските партньори, че „ние имаме проблем с нашата съседка в югозапад, а този проблем е доста сериозен – свързан с интерпретацията на нашата история".

„В Скопие трябва да започнат да се обръщат към истината и да поемат действително пътя към европейската интеграция," категоричен е Андрей Ковачев, според когото България не може да премълчава проблемите си.

Българският евродепутат подчерта, че не е правилно да се говори за това, че България е наложила вето на присъединяването на Македония в ЕС.

„Позицията на съвета е взета с единодушие от 27 страни членки. Ако говорим в този план, трябва да кажем, че 27 страни членки на Европейския съюз наложиха вето на Република Македония или пък отложиха започването на преговорите," настоя той.

По думите на Андрей Ковачев, България 20 години е чакала Македония да преодолее рефлексите от миналото, наслагваното след Втората световна война, несправедливостите на историята, но това не се е случило.

„Напротив, това, което виждаме от една, да кажем, дясна партия, каквато е ВМРО-ДПМН е ... продължаване на тези традиции от тоталитарния режим в бивша Югославия и даже обогатяването му с нови фантастични теории за античния произход на сегашните македонски граждани," допълни той.

Според Андрей Ковачев историческият прочит не може да бъде еднакъв навсякъде и е нормално в съседни страни да има разминавания в учебниците по история, но когато става въпрос за 10-20% от историята, а не за почти 100% от нея, както е в Македония.

Единствената алтернатива за страната е европейската интеграция, която може да помогне на политическия, медиен и академичен елит в Република Македония лека-полека да се отърсят от това, което са учили в учебниците, подчерта Андрей Ковачев, допълвайки, че за това трябва да има и желание.

#Андрей Ковачев #Македония #България #членство в ЕС #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"