Френски сатиричен вестник публикува „Животът на Мохамед“ в комикси

Френски сатиричен вестник публикува „Животът на Мохамед“ в комикси
Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ публикува разказ в комикси за живота на ислямския пророк Мохамед. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ публикува разказ в комикси за живота на ислямския пророк Мохамед.

Извънредния брой от 64 страници е първата част от поредицата, предадоха ДПА и БТА.

Изданието публикува карикатури на Мохамед през септември 2011 г., което доведе до протести в редица държави и до затваряне на някои френски културни институти в чужбина.

Говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем заяви, че все още не е прочела комикса „Животът на Мохамед - Първа част“, но отбеляза, че „трябва да се стремим към справедлив баланс между свободата на словото и съблюдаването на обществения ред, нужно е да не се долива масло в огъня“.

Директорът на списанието и художник на комикса Стефан Шарбоние-Шарб подчерта, че става дума за биография на пророка Мохамед, която е била съставена от мюсюлмански автори, а списанието я е адаптирало като комикс.

„Обмислям идеята за тази книга от 2006 г., когато се появиха карикатурите на Мохамед в Дания. Мисля, че подходихме към темата в обратен ред - обрисувахме персонаж, за чийто живот не знаехме нищо. Преди да се шегуваме с някой персонаж, е по-добре да го познаваме. За живота на Исус знаем много неща, но не и за живота на Мохамед“, обясни Шарб.

Колкото до очакваните критики, че изобразяването на ислямския пророк е богохулство, Шарб отбелязва, че става дума за традиция, а не за вписано в Корана изискване.

В описанието на творбата в сайта на списанието се изтъква, че пророкът Мохамед принадлежи на всички.

„Да, той е пророкът на мюсюлманите, но за други хора е исторически персонаж или легенда. Може да се правят карикатури на Мохамед, както се правят карикатури на Исус, Наполеон или Зоро. В тази творба разказваме в картини живота на Мохамед, както е описан от мюсюлмански автори. Без никакъв добавен хумор. За някои формата може да изглежда богохулна, но съдържанието е напълно халал (допустимо, разрешено)“, заявява още художникът.

Това не е нито карикатура, нито сатира, а подробен разказ въз основа на сериозна библиография, уверява в предисловие и френско-мароканската социоложка на религиите Зинеб, която е съавтор на творбата.

През февруари м.г. бе осуетен опит за убийството на карикатуриста Курт Вестергор. Той е автор на еднa от карикатурите на Мохамед, които предизвикаха бунт в ислямския свят през 2006 г. Преди две години шведски карикатурист беше нападнат заради своя карикатура на Мохамед.

През 2008 г. пък беше предотвратен опит за убийство на друг карикатурист, рисувал пророка. Самият Шарб също се движи с охрана, след като редакцията на „Шарли Ебдо“ бе запалена след първите публикувани карикатури на пророка Мохамед.

#„Шарли Ебдо" #Мохамед #комикс #карикатура #Шарб #Дания #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"