Бургаската прокуратура проверява казуса с дюните край Несебър

Бургаската прокуратура проверява казуса с дюните край Несебър
В Окръжната прокуратура вече е образувана преписка относно законосъобразноста на административните актове на местната администрация, след излязлата информация в пресата за започнало строителство край несебърския квартал „Черно море", намиращ се в района н
A A+ A++ A

Прокуратурата в Бургас проверява казуса с дюните край Несебър, съобщиха от Апелативната прокуратура в града.

В Окръжната прокуратура вече е образувана преписка относно законосъобразноста на административните актове на местната администрация, след излязлата информация в пресата за започнало строителство край несебърския квартал „Черно море", намиращ се в района на пясъчните дюни в зона „А" край Несебър, предаде Информационна агенция „Фокус".

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев в края на декември, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър.

Земеделският министър Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на още 31 декември, като се опита да прехвърли отговорността на подчинените си.

След проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че дюните са продадени от самото земеделско министерство без конкурс.

Нейденов съобщи, че премиерът Бойко Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която е подписала сделката, заяви, че е подписала документите, защото й се „носи за подпис", обяснявайки, че е сложила подписа си след 15 експерти.

След това сайтът за разследваща журналистика „Биволъ" разкри още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Не закъсняха и искрите между опозиция и управляващи. Евродепутатът Илияна Йотова поиска премиерът Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ са взели милиони от скандалната сделка в Несебър.

„Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори," изтъкна евродепутатът.

В отговор Бойко Борисов й препоръча да поиска оставката на земеделския министър по времето на Тройната коалиция, както й на премиера на предишното правителство Сергей Станишев.

Спорният терен в Несебър е продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров.

Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата „СЛЕ груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Управителите на „СЛЕ груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев. Общата им фирма „Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г.

Интересен е и фактът, че само три седмици след последната продажба на терена, при това в последния работен ден преди Коледа - 21 декември, главният архитект на Несебър Валентин Димов издава разрешение за строеж на 122 жилищни сгради върху земята. В първия етап трябва да се направят 36 от тях.

До 4 януари тече 14-дневният срок, в който ДНСК проверява законосъобразността на строителните книжа.

Строителството може да започне след тази дата, но от строителния контрол обясниха, че инвеститорът в момента не строи, а подготвя терена със заравняване и изсичане на храсти.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който бе приет още през 2008 г., дюните са публична държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и върху тях не могат да бъдат поставени временни обекти.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #ДНСК #„Биволъ" #„СЛЕ груп" #Станимир Стоянов #Лъчезар Богданов #Тодор Бояджиев #„Бийч Холидей" #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие #прокуратура #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници