Цацаров полага клетва на 10 януари

Цацаров полага клетва на 10 януари
ВСС избра Сотир Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сотир Цацаров ще положи клетва като главен прокурор на 10 януари 2013 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Церемонията ще се проведе в конферентната зала в Съдебната палата и ще започне в 12.00 часа, предаде Информационна агенция „Фокус".

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Сотир Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г., като след 10-часово изслушване на тримата кандидати за поста - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, ВСС гласува само за Цацаров.

Той получи 18 гласа - с един понече от необходимите 17 гласа, и веднага след това председателстващият ВСС правосъден министър Ковачева закри заседанието.

Ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров, въпреки че цял месец се оспорваше от неправителствени организации, а и от председателя на ВКС проф. Лазар Груев,  приетата от ВСС процедура за електронното последователно  гласуване.

Препоръките бяха за вот с интегрална бюлетина, чрез който гласуването е едновременно и тайно и за тримата кандидати.

На 27 декември Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с официална позиция, че изборът на Сотир Цацаров е извършен в нарушение на Конституцията.

Според ССБ заради това и указът на президента Росен Плевнелиев, с който Цацаров беше назначен за главен обвинител, трябва да бъде проверен за съответствието му с Конституцията.

Съдийският съюз посочи разпоредбите на Конституцията и на Закона за съдебната власт за избор и назначаване на главния прокурор, според които всички допуснати кандидати трябва да бъдат подложени на тайно гласуване.

От ССБ припомнят, че тайното гласуване за даден кандидат съответства на основния закон, само ако той е единственият участник в процедурата.

Ако никой не получи две трети от гласовете на ВСС, тогава първите двама, получили най-много гласове, могат да бъдат подложени на второ пак тайно гласуване.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Сотир Цацаров #главен прокурор #избор #назначаване #указ #Конституция #ССБ #Съюз на съдиите в България #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър на правосъдието #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »