Джевдет Чакъров заплаши да съди Евдокия Манева покрай дюните

Джевдет Чакъров заплаши да съди Евдокия Манева покрай дюните
Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Острата реакцията на бившия екоминистър в периода 2005-2009 г. е по повод изявления за негова намеса при вземането на решение от РИОСВ-Бургас през 2007 г. и 2008 г. относно проекта за застрояване терени в Несебър, за които се посочва, че включват и пясъчни дюни, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

„Не допускам, че изявлението на Евдокия Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми," се казва в изявлението на Джевдет Чакъров.

Той подчертава, че се е запознал с всички материали в медийното и публичното пространство.

Скандалът с продадените от Земеделското министерство на частен инвеститор 29 дка в местността „Кокала" край Несебър избухна в края на декември 2012 г.

Тогава природозащитникът Тома Белев алармира, че багери заравняват дюните в този участък, който попада в защитата на екологичната мрежа Натура 2000.

Според публикация на сайта за разследваща журналистика „Биволъ" земите са продадени на безценица на фирма, която само дни по-късно ги е препродала срещу многократно по-висока сума, а държават е била ощетена с над 3 млн. лв.

След проверка на терена на място в петък земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност не е ясно дали пясъчните купчини върху въпросния терен са категоризирани като природната забележителност дюни.

Строителството върху 29-те дка е спряно, докато не се установи дали върху терена в действителност има дюни и дали сделката е напълно законна.

„След всички обвинения за вината по случая на различни длъжностни и политически лица от предишното управление, у мен възниква въпросът защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи зелена светлина на проекта за застрояване на коментираните територии," пита бившият министър на околната среда и водите.

Като пример той дава документ, издаден от настоящия директор на РИОСВ-Бургас с изходящ номер от 17 декември 2012 г.

В него се посочва, че няма основания да се извършват нови процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, въпреки промяната на собствеността на терена и въпреки промяната на инвестиционното намерение вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива.

„След като бях намесен по този начин в скандала с предвидените за застрояване терени в Несебър, много подробно се запознах с всички материали в медийното и публичното пространство.

Джевдет Чакъров критикува изявление на Евдокия Манева, според което произнасянето в рамките на един работен ден от страна на експертите е индикация за „гарантирано" (по думите й) оказан натиск от страна на министъра (Чакъров – бел. ред.).

Бившият министър обаче посочва, че документите на новия инвеститор по проекта в Несебър са входирани на 14 декември миналата година - петък, а решението е издадено на 17 декември миналата година – в понеделник, т.е в първия работен ден след тяхното входиране.

„Възниква въпросът дали това означава, че и сегашният министър на околната среда и водите е оказал натиск за това решение на настоящия директор на РИОСВ-Бургас? Още повече, че новото решение постановява да не се извършват никакви екологични процедури на многократно разширения проект, предвиждащ вече построяването не на 30, а на 124 еднофамилни къщи," пище още Джевдет Чакъров.

Той изрично подчертава, че като министър никога не е оказвал натист върху служители от повереното му ведомство.

„Не знам каква е била практиката по времето, когато г-жа Манева е била министър на околната среда, но аз като бивш министър много добре познавам разделението на компетенциите между регионалните структури на МОСВ и централната администрация. Затова знам, че когато казусът, както е в случая, е от компетенциите на съответната регионална структура, министърът не само че не се намесва, но и няма информация за преписките, които се водят, освен ако не е сезиран специално и то само, ако има обжалване на вече издадени решения," обяснява още Джевдет Чакъров.

„С изявлението си за „гарантирано" оказан от министъра на околната среда и водите в мое лице натиск върху РИОСВ-Бургас, заместник-министър Евдокия Манева не само отправя груби несъстоятелни обвинения към мен, но и принизява професионалната компетентност на експертния състав на МОСВ и неговите регионални структури, уронва престижа на министерството като цяло и хвърля съмнения върху решенията му не само в предишни периоди, но и сега," се казва в изявлението на Джевдет Чакъров.

#Несебър #Дюни #Джевдет Чакъров #Евдокия Манева #МОСВ #„Биволъ" #клевета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"