Масови обиски и изземане на български документи за самоличност в Македония

Масови обиски и изземане на български документи за самоличност в Македония
Задържаните лица са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно задържането им. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 2 януари служители на македонското министерство на вътрешните работи обискирали домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство, алармираха от Българския културен клуб – Скопие (БККС).

Обискът е бил направен под претекст за проверка за фалшифицирани документи, като тези на шестимата души били нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

Все един от хората е бил разпитван в рамките на два-три часа в полицията, като един от тях е бил отведен с чувал на главата.

От БККС посочват, че полицаите са казали на разпитваните, че нямат право на жалба, и са ги заплашвали да не се оплакват в българското посолство.

Задържаните лица са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно задържането им.

В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

При минаването на българо-македонската границата мъжът е бил предупреден от македонските митничари, че в дома му се прави обиск.

След като мъжът пристигнал в Струмица, проверката продължила и в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

При една от другите проверки пък са били взети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Македония, преведени и легализирани в България за придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били иззети 20 медицински удостоверения, добавят от БККС.

От Културния клуб споделят още, че на всички обискирани е било временно забранено да напускат Македония.

Някои от пострадалите вече са подали писмени оплаквания до БККС, споделяйки, че поредната акция на македонските власти цели да сплаши македонските граждани, изразяващи българска етническа принадлежност.

#Македония #обиски #Струмица #паспорти #документи за самоличност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"