Промените в Закона за здравното осигуряване минаха на второ четене

Промените в Закона за здравното осигуряване минаха на второ четене
Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че ще има възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК чрез регионалните здравни каси за всички нови дейности, които са били одобрени с финансиране от бюджета за 2013 г. Сн
A A+ A++ A

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване.

С новите промени Надзорният съвет на НЗОК вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Финансирането на тези дейности  ще става по предложение на управителя на касата, а сред тези, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, ин витро процедурите и осигуряването на ваксини за пациентите.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че ще има възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК чрез регионалните здравни каси за всички нови дейности, които са били одобрени с финансиране от бюджета за 2013 г.

„Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани. Гарантирани са инвитро процедурите, изследванията за онкологичните заболявания, т.е. достатъчно голям основен пакет, така че да имаме по-добра достъпност до здравеопазване и по-добро качество на здравеопазването“, добави Атанасова.

По нейните думи с одобрените в сряда основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки.

Някои от тях, като пътеката за лечение на будна кома и пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца ще се плащат вече от 2013 г., както и пътеките за първичен имунодефицит и реконструкция на тъкани, които са били много чакани.

#НЗОК #пациенти #Национален рамков договор #Десислава Атанасова #здравно осигуряване #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »