Велчев: Нямам намерение да давам акъл на главния прокурор

A A+ A++ A

Нямам намерение да давам акъл и съвети на главния прокурор, но ще кажа няколко неща, заяви бившият пръв обвинител и сегашен конституционен съдия Борис Велчев минути след като Сотир Цацаров положи клетва като негов наследник в прокуратурата.

Велчев пожела на Цацаров възможно най-малко скандали, тъй като българската практика да се влиза от скандал в скандал създава невярното впечатление, че главният прокурор участва само в скандали, предаде думите му БГНЕС.

„Ще препоръчам на г-н Цацаров да направи нещо, което аз не успях – най-сетне да се опита да обясни на обществото какво прави главният прокурор", добави Велчев.

По неговите думи нормализирането на представата за истинската работа на един главен прокурор е важно.

„Препоръчвам и от моя личен опит да се опита да преодолее едно грешно разбиране за ВСС. Много дълго време ВСС се схващаше като мястото, където главният прокурор дава пресконференция всеки четвъртък. Не ми беше удобно тази практика да я прекратя рязко, опитвах се, но неуспешно. Препоръчвам на г-н Цацаров, ако е възможно, да промени тази практика. Други съвети не бих си позволил да дам“, посочи още бившият главен обвинител.

Той благодари  на колегите си за търпението и за огромната подкрепа през последните седем години, през които оглавяваше прокуратурата, обръщайки се с молба да подкрепят, а дори и повече, неговия заместник.

„Бях трогнат от поканата на Цацаров да присъствам на днешния тържествен ден, защото тази покана не е обичайна и ми дава възможност да застана пред вас да кажа няколко думи“, сподели още Велчев.

#Борис Велчев #Сотир Цацаров #клетва #главен прокурор #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"