„България на гражданите": Изборът на Цацаров стабилизира статуквото

„България на гражданите": Изборът на Цацаров стабилизира статуквото
Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор стабилизира статуквото, заяви секретарят на Движение „България на гражданите" Йонко Грозев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор стабилизира статуквото, заяви секретарят на Движение „България на гражданите" Йонко Грозев.

Сотир Цацаров се закле като главен прокурор на Република България със 7-годишен мандат на 10 януари. Той беше избран от Висшия съдебен съвет в надпревара с Галина Тонева и Борислав Сарафов след спорна процедура на гласуване.

Цацаров наследява на поста Борис Велчев, който не довърши мандата си, защото бе избран за конституционен съдия от президентската квота.

„Управлението на прокуратурата по времето на Борис Велчев беше нормализиране на ситуацията след изключително ненормалното управление, което имахме при предшественика му Никола Филчев," каза Йонко Грозев пред БНР.

Според него обаче нормализирането все пак не е довело до сериозно повишаване на ефективността на работата на прокуратурата.

„Имахме по-голяма откритост, регулярно започна да се получава повече информация за работата на прокуратурата, което позволява и един по-задълбочен външен анализ - нещо съществено, за да може една цялостна реформа в прокуратурата да се ползва и с обществено доверие," продължи Йонко Грозев.

Той отправи критики към управлението на бившия главен прокурор Борис Велчев, което по думите му не се е справило със злоупотребите с правомощия от страна на прокурори и неефективността на дисциплинарните производства.

„Имаме достатъчно данни, за да говорим и за корупция в съдебната система, нищо от тези въпроси не беше поставено с нужната острота и не беше ефективно. Това няма да бъде променено и сега," категоричен е секретарят на Движение „България на гражданите".

„Ние видяхме как позицията на Борис Велчев се промени при идването на власт на управлението на ГЕРБ и имахме едно добро сътрудничество между правителството на ГЕРБ и Велчев," каза с ирония Йонко Грозев.

Относно докладите на ЕК той посочи, че те ще бъдат критични по отношение на избора на ВСС, на избора на конституционни съдии и на главен прокурор.

„Изключително важни са тези доклади на ЕК. През годините разбрахме, че не успяваме в българското общество да генерираме достатъчно натиск върху институциите, за да служат на българските граждани, а не на властимащите. Този натиск на ЕК изключително много помага. Той сам по себе си не може нищо да реши, конкретните решения зависят от нас," категоричен бе Йонко Грозев.

#Движение „България на гражданите" #Йонко Грозев #Сотир Цацаров #главен прокурор #Борис Велчев #Никола Филчев #ЕК #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"