Белгия се превърнала в ин витро рай за френските лесбийки

Белгия се превърнала в ин витро рай за френските лесбийки
Децата на френските лесбийки, заченати ин витро, вече си имат и прякор – „Бебетата на Талис“, по името на високоскоростния влак, свързващ Брюксел и Париж, с който потенциалните лесбомайки пътуват с години, докато станат родители. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Белгия се е превърнала в истински рай за френските лесбийки.

Докато Франция се готви за масиран протест срещу еднополовите бракове и правото на такива двойки да имат деца, съседна Белгия посреща френските лесбийки, които пристигат да заченат ин витро, предават АФП и БГНЕС.

Всяка година около 2000 деца биват зачевани в Белгия чрез изкуствено осеменяване от донор и влизат в ролята на наследници на лесбодвойки във Франция – услуга, която „дъщерите на дъгата“ не могат да получат в родината си.

„Наблюдава се рязко увеличаване на търсенето през последните години, нашите пациенти също допринасят за разпространяването на информацията“, казва проф. Мишел Дюбоа от университетската болница в Лиеж, в Югоизточна Белгия.

Децата, заченати по този начин, вече си имат и прякор - „Бебетата на Талис“, по името на високоскоростния влак, свързващ Брюксел и Париж, с който потенциалните лесбомайки пътуват с години, докато станат родители.

Плановете на управляващите във Франция социалисти да разрешат еднополовите бракове и съответно правото на такива семейства да имат деца, срещат сериозен отпор от страна както на католическата, така и на мюсюлманската общност в страната. За неделя са планирани масови протести срещу тези намерения на властта.

В същото време Белгия разреши еднополовите бракове още през 2003 г., а правото на изкуствено осеменяване „независимо от гражданския статут и сексуалната ориентация“ – от 2007 г.

Ето защо в страната има 18 центъра, които се ползват предимно от френски майки.

„Майките от Франция съставляват 80% от общо 833 случая на изкуствено зачеване, които сме извършили през 2012 г.“, казва проф. Дюбоа.

Напливът в най-голямата болница в Брюксел – университетската болница „Еразъм“, е толкова голям, че само за два дни се попълват заявките за цяла година.

Оплождането от донор струва между 350 и 500 евро, забременяването ин витро – около 3000 евро. В същото време хомосексуалните двойки негодуват, че тези средства се възстановяват от държавата само на хетеросексуалните. Те твърдят, че би било по-малко лицемерно, ако могат да се ползват от услугата и във Франция, тъй като властите били наясно, че пътуват до Белгия и Испания с тази цел.

#ин витро #лесбийки #Белгия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"