4000 бебета родени ин витро през 2012 г.

4000 бебета родени ин витро през 2012 г.
4000 бебета са родени по метода ин витро през 2012 г., съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

4000 бебета са родени по метода ин витро през 2012 г., съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Имаше смисъл да направим промяна в Закона за здравното осигуряване и да гарантираме шанс за дете за всички двойки с репродуктивни проблеми," каза още здравният министър след откриването на Многопрофилна болница за женско здраве „Надежда" в столицата.

Десислава Атанасова уточни, че предстои подписването на договорите между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК, предаде БТА.

„С Бюджет 2013 стана възможно и ин витро процедурите да се плащат от касата. Средствата, които са отделени за ин витро за тази година са 15 млн. лева. Досега се поемаха от държавния бюджет и кешови плащания. Нищо не се променя в работата относно ин витро процедурите. Ще се запази функцията на Фонда за асистирана репродукция. Там ще се подават молбите. Там те ще се оценяват от експерти. След това ще се препращат към НЗОК, с която лечебното заведение има договор. Сменя се само платецът на средствата - не Министерството на здравеопазването, а НЗОК," обясни Десислава Атанасова.

Тя припомни, че традиционно договорите между лечебните заведения и касата се подписват през февруари.

Директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев каза, че ще има достатъчно финансиране за 2013 г., договорите ще бъдат сключени и сроковете за това ще бъдат спазени.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #НЗОК #ин витро #бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"