4.2% стигна годишната инфлация за декември 2012 г.

4.2% стигна годишната инфлация за декември 2012 г.
Разходите за свободно време, култура и отдих, както и цените в хотелите и ресторантите са скочили значително заради празниците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

4.2% е годишната инфлация за декември 2012 г., посочва националата статистика.

Само за последния месец на 2012 г. цените са се повишили с 0.4%, като средногодишната инфлация за периода 2012 г. спрямо периода януари–декември 2011 г. е била 3%.

Въпреки промоциите в хранителните магазини за поскъпването през декември принос имат цените на храните и безалкохолните напитки, които са поскъпнали с 0.9 на сто за месец и с 5.4% за една година.

Разходите за свободно време, култура и отдих, както и цените в хотелите и ресторантите са скочили значително заради празниците. Алкохолът и цигарите са останали на равнището си от ноември.

Алкохолът и тютюневите изделия са останали на ноемврийски цени през декември, като сравнено с последния месец на 2011 г. е отчетен лек скок - с 0.3 на сто.

При облеклото и обувките също няма промени спрямо ноември, а в рамките на цялата 2012 г. е регистрирано леко поевтиняване от 0.6%.

Цените в транспорта за месец са паднали с 1.1%, а за година са се повишили с 4.9%, като в сферата на съобщенията е имало месечно повишение от 0.2 на сто, а за година пък понижение с 0.4 на сто.

В здравеопазването е имало поевтиняване и на месечна, и на годишна основа с 0.2% и 1.5%, докато в образованието през декември 2012 г. не е имало промяна на цените на месечна база, а на годишна основа ценовият ръст е достигнал 6.4%.

Цените на жилищата и комуналните разходи са се повишили с месечен ръст от 0.1%, а за година са направили скок от 10.3%, като електроуредите и обзавеждането са стрували през декември толкова, колкото и през ноември, но спрямо декември 2011 г. са поскъпнали с 0.2%.

Свободното време и развлеченията обаче са поскъпнали с 2.5% през декември спрямо ноември и с 0.1 на сто по-евтини в сравнение с последния месец на 2011 г. Цените в ресторанти и хотели са се повишили с 0.7% за месец и с 3.4% за цялата 2012 г.

#инфлация #цени #стоки #храна #безалкохолни напитки #празници #декември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници