Три пъти повече проверки в здравеопазването отчете министър Атанасова

Три пъти повече проверки в здравеопазването отчете министър Атанасова
Три пъти повече проверки в сектора на здравеопазването отчете ресорният министър Десислава Атанасова през 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три пъти повече проверки в сектора на здравеопазването отчете ресорният министър Десислава Атанасова през 2012 г.

В интервю пред Нова телевизия тя обясни, че и в момента продължават проверки в различни лечебни заведения в София и страната.

„Проверяваме болница „Св. Екатерина“, „Св. Наум“, Центъра за спешна медицинска помощ“, изброи Десислава Атанасова и припомни, че контролната дейност в повереното й министерство се извършва от Инспектората към него и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

В отговор на въпрос за източването на бюджетите на болници чрез клинични пътеки, здравният министър посочи, че приемът на пациентите е контролна функция на НЗОК.

„При нас също пристигат такива сигнали за това, че пациенти се хоспитализират по различни клинични пътеки, без да има необходимост от това. Проверяваме тези сигнали и когато са в разрез с медицинския стандарт или се правят излишно много изследвания, веднага се уведомяват РЗОК. Изпълнителната агенция „Медицински одит“ прави такива проверки и при всички случаи налагаме санкции“, подчерта Десислава Атанасова.

За хората с психически проблеми тя посочи, че Националната програма за психично здраве е функционирала до 2012 г.

„В момента се подготвя нов проект с нови мерки. От 2000 г. с промяна в закона диспансеризацията вече е доброволна. Многократно сме водили разговори включително с пациентски организации за това, че хора с подобни заболявания трябва да влизат в регистър. Грижата за психичноболните трябва да е комплексна - на държавата, на близките, на социалните служби“, продължи здравният министър.

Тя увери, че в България тези пациенти се лекуват действително с най-добрите медикаменти, но призна, че са необходими повече дневни центрове, които да осигуряват психичноболните.

Като приоритет за Здравното министерство през 2013 г. Десислава Атанасова посочи разкриването на високотехнологични болници със средства от ЕС за диагностика и лечение на злокачествените заболявания.

#психично здраве #НЗОК #клинични пътеки #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"