Борисов иска съкращаване на 700-800 работници, за да се продаде ВМЗ

Борисов иска съкращаване на 700-800 работници, за да се продаде ВМЗ
Премиерът смята, че колективният трудов договор на работниците във ВМЗ пречи заводът да бъде продаден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

700-800 работници от ВМЗ – Сопот, трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, заяви премиерът Бойко Борисов.

Според Борисов никой потенциален купувач на завода в Сопот не иска да го закупи с 3200 души състав, предаде Дарик.

Премиерът смята, че колективният трудов договор на работниците във ВМЗ пречи заводът да бъде продаден.

Той добави, че е наредил на икономическия министър Делян Добрв и на социалния министър Тотю Младенов да осигурят заетост на 700-800 от работниците по програма на социалното министерство.

Той посочи, че военните заводи, които са частни, работят с 600-700 служители, докато във ВМЗ работели 3200.

„Иначе приблизително 100 хил. лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод“, коментира Борисов.

„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени“, добави премиерът.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ вече поискаха спешна среща с министър Добрев, на която да бъде обсъдено как най-безболезнено може да се разреши кризата във Вазовските заводи, която ще се осъществи по-късно във вторник.

Заради провалената сделка за приватизацията на ВМЗ - Сопот, синдикатите настояха за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач „Емко“ ЕООД.

Според синдикалните структури цената, предложена от „Емко“, е 1 лв.

Напрежението сред работниците в оръжейните заводи ескалира след изявлението на икономическия министър Делян Добрев от вторник сутринта за шокови съкращения в завода.

„Работа и пари! Идваме в София!“, скандираха работниците, които са се събрали пред управлението на оръжейницата, предаде Дарик Радио.

Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа“ във ВМЗ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища.

Синдикатите са категорични, че няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, каза още той.

Процедурата по приватизацията на ВМЗ – Сопот, беше прекратена в понеделник, след като единственият кандидат-купувач „Емко" ЕООД не внесе необходимия депозит от 3 млн. лв.

Изпълнителният директор на дружеството Емилиян Гебрев поиска от представителите на синдикатите да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във ВМЗ от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1200 оръжейници.

Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Във вторник сутринта министърът на икономиката Делян Добрев потвърди, че за приватизацията на ВМЗ – Сопот, са необходими „структурни реформи“, които включват съкращения на работници.

#ВМЗ - Сопот #работници #заплати #приватизация #„Емко" ЕООД #Емилиян Гебрев #Колективен трудов договор. Делян Добрев #министър на икономиката #съкращаване #продажба #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »