Богомил Бонев отрече Алексей Петров да е оказвал натиск върху него

Богомил Бонев отрече Алексей Петров да е оказвал натиск върху него
Бившият вътрешен министър беше викнат като свидетел по време на поредното заседание по „Октопод“ в Софийския градски съд. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев заяви, че Алексей Петров не е оказвал натиск върху него.

Алексей Петров е основният подсъдим по делото „Октопод“, заедно с Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов, обвинени за рекет и изнудване.

Съдът даде ход на делото на 12 декември 2011 г., а обвинителният акт от 200 страници беше внесен още на 7 ноември, след повече от година и половина разследване.

Бонев беше викнат като свидетел по време на поредното заседание по „Октопод“ в Софийския градски съд, информира „Дневник“.

Бонев заяви, че като министър два пъти е отказвал лиценз на застрахователната компания „Левски-Спартак“ и че никой не се е опитвал да му оказва влияние.

Бонев коментира, че по време на министерския му мандат са били набелязани мерки за премахмване на силовото застраховане, една от които е създаването на Национален съвет за застраховането.

На въпрос от адвоката на Петров дали при проверките на Националния съвет за застраховане е била доказана негова конкретна стъпка, Бонев каза, че Петров никога не е бил обект на делата.

Бившият министър посочи, че „Левски-Спартак" е получила лиценза си, след като той е напуснал министерския пост, поет след него от Еманиул Йорданов.

Заради делата  от 1997 г. „Рамбо“ и „Цигуларите“ съдия Румяна Ченалова засекрети част от заседанието.

На 21 декември Софийският апелативен съд (САС) пусна от ареста Алексей Петров срещу парична гаранция от 10 хил. лв.

Мярката, наложена от САС, бе гледана на закрито заседание на втора инстанция, тъй като процесът вече се разглежда по същество, като тя е и окончателна.

Седмица по-рано Софийският градски съд (СГС) наложи на Петров мярка „домашен арест, но по-високата инстанция даде още по-лека мярка.

През последните месеци Алексей Петров бе под стража, но настанен в болница заради здравословни проблеми.

На 13 декември СГС измени мярката за неотклонение на Алексей Петров от най-тежката „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Според съда и защитата прокуратурата не е положила нужното за установяване на обективната истина за това дали е оказвано въздействие на свидетелите по делото.

Още тогава един от наблюдаващите прокурори Светлозар Костов бе категоричен, че пускането на Петров от ареста не е провал, а „донякъде е изненада“.

„Но знаете, по Коледа стават чудеса“, пробави Костов.

СГС върна в ареста Алексей Петров на 3 май, веднага след показанията на Пламен Устинов и Донка Митева, които заявиха, че соченият за глава на „Октопод“ им е казал да лъжесвидетелстват по делото срещу него.

Оттогава на няколко пъти адвокатите на Алексей Петров се опитват да изменят мярката му с мотива, че показанията не са проверени, но съдът отказва.

#влияние #натиск #Богомил Бонев #САС #Софийски апелативен съд #домашен арест #Алексей Петров #Софийски градски съд #СГС #Октопод #гаранция #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »