Добрев: Само 800 000 българи не са съгласни с правителството за АЕЦ „Белене"

Добрев: Само 800 000 българи не са съгласни с правителството за АЕЦ „Белене"
От референдума загубиха всички, защото по глупав начин бяха похарчени 15-20 милиона лева, обобщи Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според интерпретацията на резултатите от референдума на икономическия министър Делян Добрев само 800 000 българи смятат за грешно решението на кабинета „Борисов" за отказ от АЕЦ „Белене".

„От референдума загубиха всички, защото по глупав начин бяха похарчени 15-20 милиона лева," обобщи Делян Добрев в ефира на ТВ7.

Той е категоричен, че дори да се появи стратегически инвеститор, работата по проекта АЕЦ „Белене" няма да бъде възобновена. Затова той призова Народното събрание в най-скоро време да потвърди позицията на правителството и да „затвори завинаги вратата" за „Белене".

Делян Добрев посочи, че в министерството на икономиката и в НЕК има много документи за събирания между RWE и експерти от компанията, но всички те са по технически въпроси и няма нито един за дискусии за финансирането на проекта. Според него е вероятно да били унищожени.

Икономическият министър информира още, че повечето документи по АЕЦ „Белене" са в прокуратурата, и обеща на обвинението да бъдат предоставени всички, с които то не разполага.

Делян Добрев намекна, че наказателна отговорност може да се търси на неговите предшественици на поста Румен Овчаров и Петър Димитров.

Министърът на енергетиката прогнозира, че през втората половина на годината ще са готови всички документи за решение на правителството за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй".

#АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #референдум #Румен Овчаров #Петър димитров #АЕЦ „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »