60,66% казаха „да", 37,93% - „не", според обобщените данни от референдума

60,66% казаха „да", 37,93% - „не", според обобщените данни от референдума
Сред българските граждани в чужбина най-активни са били тези в трите секции в Германия, където своя вот са дали общо 650 души, като с „не" са гласували 432-ма, отбеляза Бисер Троянов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

60,66% от гласоподавателите на референдума в България са гласували с „да", а 37,93% - с отговор „не". Сред избирателите в чужбина процентите са съответно 47,26% и 50,83%, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов на базата на обобщената информация на ЦИК.

„Необходимо е и технологично време на ЦИК да съпостави има ли грешки при първоначално и повторно въведените протоколи. На какво се дължат те. След което вече да излезе с решение за окончателните резултати," обясни говорителят, цитиран от БГНЕС.

Окончателните резултати от проведения референдум ЦИК ще обяви най-късно до три дни от приключване на гласуването. Това е и законовият краен срок, в който комисията трябва да излезе с решение.

Той посочи, че все още не са пристигнали протоколите от РИК на Бургас и на Варна.

„Те са с голямо количество секции на тяхна територия и ги очакваме и тях. Причината е лошото време и отдалечеността от столицата," обясни Бисер Троянов.

Пред Районните избирателни комисии изцяло са обработени всички секционни протоколи от гласуването в страната.

„Към 2:30 часа вече приключи изцяло в рамките на България въвеждането на числовите данни. Пред ЦИК са пристигнали до този момент 17 РИК, които са донесли секционните протоколи за повторното им въвеждане тук в ЦИК. Отново в ЦИК пристигнаха и всички протокол-грами от гласуването в чужбина," каза Бисер Троянов.

Предстои данните от секционните протоколи да бъдат въведени отново и да се съпоставят за грешки при първото или повторното въвеждане.

Едва тогава ЦИК ще може да съобщи окончателно дали гласоподавателите, стигнали до урните на 27 януари, са 20% от имащите право на глас, което ще върне въпроса от референдума обратно за разглеждане от Народното събрание.

Сред българските граждани в чужбина най-активни са били тези в трите секции в Германия, където своя вот са дали общо 650 души, като с „не" са гласували 432-ма.

В Анкара на референдума са гласували едва 55-ма души, а в Бурса – 85.

„В България най-активни са в област Плевен. 72,55% от гласоподавателите са дали положителен отговор на поставения въпрос на референдума. За най-слабо активни процентното съотношение се пренася към Търговище с 25,60%, които са отговорили с „не". Същевременно обаче 72,5% от гласоподавателите в Търговище са отговорили с „да"," каза Бисер Троянов.

Като цяло при предаването на секционните протоколи не са допуснати сериозни нарушения, които да предпоставят опорочаване на вота, който е преброяван, подчерта той.

#референдум #ЦИК #Бисер Троянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"