Станишев: Борисов и ГЕРБ получиха най-големия вот на недоверие на референдума

Станишев: Борисов и ГЕРБ получиха най-големия вот на недоверие на референдума
Станишев твърди, че всички, които се опитват да подценят резултата от референдума, подценяват и демокрацията в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ получиха най-големия вот на недоверие на референдума, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той отчете резултата от националното допитване за развитието на ядрената енергетика на 27 януари като успех и първа стъпка към възстановяване на пряката демокрация, предаде БГНЕС.

„Всички, които гласуваха заеха гражданска позиция и показаха, че гражданското общество има своите съпротивителни сили. И никой няма право да подценява участието на толкова много български граждани, над 1,4 млн. души, т.е. всеки четвърти българин с избирателни права е гласувал, независимо от „мъртвите души“ в списъците“, коментира още Сергей Станишев.

Според него тезата на БСП е надделяла в общественото пространство, защото, независимо от слабата активност, 62% от гласувалите били убедени, че ядрената енергетика има бъдеще в България.

Станишев твърди, че всички, които се опитват да подценят резултата от референдума, подценяват и демокрацията в България.

„Големият печеливш е гражданското общество у нас, а големият губещ е премиерът Бойко Борисов, който три пъти каза „не“, но хората не го послушаха. Последва кризисен ПР - с уволненията, с посещението му в Сопот, за да се отклони вниманието, но този ПР няма да му свърши работа“, обобщи лидерът на социалистите.

Според него първата оставка в Кабинета „Борисов“ след 27 януари трябвало да бъде на вътрешния министър Цветан Цветанов заради провала в подготовката на референдума.

„Той пряко отговаря и заради днешното грубо покушение пред Съдебната палата, символно място, което говори за развихряне на организираната престъпност“, посочи още Станишев.

Той разкритикува остро и работата на ЦИК по обявяването на резултатите от референдума, въпреки ниското участие и лесния начин за преброяване на бюлетините.

#БСП #Сергей Станишев #референдум #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"