Никола Попоски: Македония не иска от България добросъседство на хартия

Никола Попоски: Македония не иска от България добросъседство на хартия
Никола Попоски заяви, че до седмици ще се знае каква е съдбата на договора за добросъседство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Добросъседските отношения не зависят от формални договори, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Попоски.

По отношение на действията на български депутати в ПАСЕ и Европейския парламент Попоски изтъкна, че добросъседството трябва да бъде отразено и в предлагането на поправки, които се отнасят до Македония, предаде Макфакс, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

„Ако искаме да градим добросъседски отношения чрез това, което предлагаме като поправки, изразяваме определена тенденция за добросъседство. Аз винаги тръгвам от принципа, че не трябва да правиш на ближните онова, което не искаш да го правят на теб. Мисля, че имаме материал и основа за конкретно двустранно сътрудничество, което може да ни доближи един към друг, да ни европеизира и мисля, че там трябва да насочим енергията, не да я изразходваме за онези неща, които понякога могат да бъдат злоупотребени за създаване на представа за липса на добросъседство. Мисля, че трябва да бъдем посветени на първата част от историята“, подчерта македонският външен министър.

Съдбата на договора за добросъседство с България ще бъде ясна през следващите няколко седмици.

„До няколко седмици ще имаме ясна представа какво можем да очакваме“, заяви Попоски.

Работни групи от София и Скопие досега са имали няколко срещи, но няма договорено нищо конкретно.

По думите на Попоски в преговорите са обхванати и македонските инициативи, за които Скопие очаква да бъдат приемливи за България.

„Мисля, че колкото по-скоро затворим въпросите, независимо дали става дума за договорното сътрудничество, защото не трябва да забравяме, че съществува по-широка договорна основа, не става дума за само един документ, толкова ще бъде по-добре. Мисля, че до няколко седмици ще имам ясна представа за това - какво можем да очакваме. Ние имаме открит и конструктивен подход в комуникацията с всички съседи, включително и с България. Смятаме, че всяка стъпка, която ще ни даде възможност за по-добра интеграция, трябва да я приветстваме“, заяви Попоски.

#Македония #договор за добросъседство #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"