Фараж отговаря на Ралица: „Искам да видя България просперираща и свободна“

Фараж отговаря на Ралица: „Искам да видя България просперираща и свободна“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж изпрати на Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.bg отговор на отвореното писмо на Ралица Бехар, първо публикувано от Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency), с което тя реагира на острите му критики към България.

В емисията на „Време за въпроси“ на британския телевизионен канал ББС той описа България като страна в ужасно състояние, в която съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката.

Ралица Бехар, българка, която е живяла и учила във Великобритания и е избрала да се върне в България, за да развива кариерата си тук, а не във Великобритания, реши да сподели своята позиция в отворено писмо до Найджъл Фараж.

Публикуваме пълният текст на отговора на Найджъл Фараж до Ралица Бехар.


Уважаема Ралица,

Благодаря Ви за вежливото писмо и за поканата да посетя твоята страна. Планирах да дойда тази седмица, но понеже трябва да бъда в Брюксел за важна среща на Европейския съвет, за съжаление няма да имам възможност.

Но помолих колегата ми евродепутат Пол Нютал, заместник-председателят на Партията за независимост на Великобритания, да ме замести. Той ще бъде в България на проучвателна мисия от сряда до петък тази седмица.

Радвам се, че моите изявления са помогнали да започне дебат в България, една горда страна с много високообразовани хора и много, с което да се гордее.

Вие сте права да обичате Вашата страна България, както и аз обичам моята, Обединеното кралство.

Обичам страната си, но това не означава, че мразя Вашата. Познавам много страхотни българи и нямам желание да ненавиждам или омаловажавам чудесните хора на България.

Всъщност с удоволствие приветствах българския евродепутат Слави Бинев в нашата политическа група в Европейския парламент.

Много добре е за Вас, че сте имали възможност да дойдете в Обединеното кралство и да се възползвате от безплатното университетско образование и здравеопазване, финансирано от британския данъкоплатец. Прав ли съм да предполагам, че Вашето семейство е богато според българските стандарти, така че са могли да си позволят да плащат Вашите разноски в чужбина в продължение на няколко години?

Сигурен съм, че ще се съгласите, че много българи са избрали или са били пронудени от обстоятелствата да напуснат страната, която обичат, и никога да не се върнат да живеят в нея, така че Вие сте наистина изключение с това, че сте избрали да се завърнете в родината си и да бъдете отново със своето семейство и приятели.

След влизането на много европейски страни в ЕС през 2004 г. над един милион души дойдоха да живеят (и много да работят) във Великобритания. Както можете да си представите и несъмнено сте видели, големият наплив на хора за кратък период от време предизвика силно напрежение в нашата здравна система, социалната ни система, като доведе и до по-голямо търсене на жилища.

Много британци с право се безпокоят за характера и културата на своите градове и села, които биват променяни радикално, без те да са питани и да са се съгласявали на това.

Бъдете сигурни, че Партията за независимост на Великобритания е изцяло против всякакви видове расизъм и ксенофобия. Но този вид масова миграция няма нищо общо с расите или религиите, това е просто икономиката. Обединеното кралство не може да си позволи да приеме всеки, който иска да дойде. Полският вече е вторият най-говорим език във Великобритания.

Сигурен съм, че българите обичат страната си. Как биха се почувствали те, ако след влизането на Турция в ЕС например, един милион турци дойдат да живеят в България? Дали българите ще се зарадват на това? Дали наистина ще бъдете щастливи, че без Вашето съгласие един милион имигранти са се възползвали от социалната и здравната Ви система за сметка на българския данъкоплатец? Смятам, че не.

Ако опростявам нещата и погрешка казвам, че месечната пенсия в България е 100 евро или 138 евро, това има много малко значение на фона на общата картина. В сравнение с много западни части на Европа България е много по-бедна. Това не е обида, както Вие смятате, а факт. (По-късно ще разгледаме причините защо България е бедна.)

Когато има отворени граници и големи разлики в благосъстоянието и възможностите между две страни, обикновено има широкомащабна емиграция. Това е простичък факт и определено се доказва от опита на британците след 2004 г. Оказа се, че наивните или заблуждаващи политици, които преди 2004 г. казваха, че това няма да се случи преди 2004 г., сгрешиха.

В своето писмо Вие много бързо отминавате важни въпроси. Пишете ми: „Разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система“.

Поздравявам българите за това, че счупиха оковите на потисническата комунистическа система, и за това, че приеха нова конституция през 1991 г. Казвам това като добър приятел на българите, който иска страната им да е просперираща и свободна.

Г-н Бинев ме уведоми, че много „бивши комунисти“ все още заемат ръководни постове във Вашата политическа система.

Не аз, а Европейската комисия често критикува българските политици заради корупцията.

Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, предупреди в доклад, че „влиятелни сили в българското правителство и/или държавните агенции нямат интерес да видят някого от криминалните банди наказан (в. „Ню Йорк Таймс“, 15 октомври 2008 г.).

Докладът на ЕК за напредъка на България (18 юли 2012 г.) подчерта липсата на категорични резултати от усилията на София да спре корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

ЕК заяви, че и България, и Румъния не са постигнали категорични резултати в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя изреди поръчковите убийства, които бяха все още основен проблем във Вашата страна.

Европейската полицейска агенция Европол изчислява общия оборот на дванадесетте най-големи дейности на организираната престъпност в България на 1.8 милиарда евро.

Друг мониторингов доклад на ЕК от юли 2010 г. заключи, че обществените поръчки в България и Румъния са доминирани от „политически съображения“, постоянно променящите се правила подпомагат корупцията и конфликта на интереси, които рядко биват преследвани от правоохранителните органи, а самата полиция и съдии са склонни да вземат подкупи.

Понеже искам да видя България просперираща и свободна, бих искал да говоря с Вас направо, като с добър приятел.

Причината, че много българи са бедни, е в това, че те са сведени до това положение от корумпираната политическа класа, която печели на техен гръб.

Евродепутатът Слави Бинев ми каза, че това, от което има нужда България, за да просперира, е свобода на словото, свободна преса, свобода да се създава и прави бизнес без манипулации, независима съдебна власт и политици, които да спрат да купуват гласовете на хората с фалшиви обещания. Напълно съм съгласен с него.

Масовата емиграция ще означава за България изтичане на мозъци, защото когато Вие, умните и високообразовани млади хора заминете за Западна Европа, държавата Ви ще стане още по-бедна.

Погледнете какво се случи с други държави като Латвия, където младите и можещите напуснаха цели градове.

Масовата емиграция е лоша за Вас, лоша е и за нас във Великобритания.

Нормално и разумно е много българи да търсят по-добър живот, но масовата емиграция от България в Обединеното кралство не е начинът. Начинът е да сложите край на политическата корупция във Вашата любима страна.

Ваш в солидарност и свобода,

Найджъл Фараж,

член на Европейския парламент

Съпредседател на Групата „Европа на свободата и демокрацията“ в Европейския парламент

Брюксел (сряда, 6 февруари 2013 г.)

#Ралица Бехар #Найджъл Фараж #България #Великобритания #имигранти #трудов пазар #емигранти #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отворено писмо
Последно от Отворено писмо

Всички новини от Отворено писмо »