БСК: Увеличението на минималната заплата ще задълбочи кризата

A A+ A++ A

Няма да има увеличение на минималната работна заплата, защото това е прокризисна мярка, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

„Най-големият проблем на българската икономика в момента е високото ниво на безработица, а увеличението на минималната работна заплата ще доведе до нови съкращения и повече служители ще попаднат в сивия сектор. Ежегодната индексация в рамките на валутен борд е много опасно“, заяви Бранков пред телевизия България он ер.

Той обясни, че на заседание на Комисията към Съвета за тристранно сътрудничество са обсъдени ежегодната индексация на минималната работна заплата, базирането на линията на бедност, диапазонът със средната работна заплата.

Според Димитър Бранков обещанието, че доходите в България ще достигнат средноевропейските в средата на тази година, са нереалистични. В момента имаме национален размер на минималната работна заплата, действа и механизмът на браншовото договаряне, имаме и механизъм на договаряне на минималните осигурителни прагове за тази професия, като работодателите много често възприемат това като минимална работна заплата за дадения сектор, обясни Бранков.

България е с влошена конкурентоспособност спрямо много други страни. Целият ръст на потреблението, независимо дали минава по линията на пенсиите, или по линията на увеличаване на работната заплата, ще допринесе за по-доброто развитие на други икономики, защото ще се увеличат покупките на вносни стоки.

#Димитър Бранков #Българската стопанска камара #криза #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »