Учени от СУ: Механизмът с докладите на ЕК в България не е ефективен

Учени от СУ: Механизмът с докладите на ЕК в България не е ефективен
Ако коренно не се промени мониторингът, той трябва да бъде прекратен, защото е вреден в сегашния му вид, смятат учените. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Механизмът с докладите на ЕК за борба с корупцията и организираната престъпност в България не е ефективен, показва изследване на група учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ако коренно не се промени мониторингът, той трябва да бъде прекратен, защото е вреден в сегашния му вид, смятат учените, цитирани от БНР.

„Съдържанието на самите доклади е в такава степен рехаво, разнопосочно, за нас е огромен проблем това какво представляват препоръките, отправени към правителствата на двете страни“, смята проф. Георги Димитров от Катедра „Европеистика“.

По думите му има неразбиране на систематичната връзка между криминална икономика, уязвимост на демокрацията и услужливия съд.

„Тук не се отчита, че националните ситуации упражняват систематична съпротива срещу политиките за борба с корупцията“, посочва проф. Димитров

„Корупцията не е персона, не е партия, това го няма в подхода. Докато не премахнем систематичния характер, всичките усилия ще завършват като с братя Галеви“, категоричен е професорът.

Без да дават правилната рецепта, учените призоваха държавите – членки на ЕС, да преговарят за промяна на формата на механизма за сътрудничество и проверка, за да се легитимира външният натиск за реформи върху правителствата в София и Букурещ.

Ако това не се случи, мониторингът трябва да бъде прекратен, смятат те.

„Това прекратяване трябва да се случи с признанието на високо институционално ниво за провала на този механизъм да произведе заложените първоначално резултати. Поддържането на безрезултатен механизъм е във вреда на всички“, коментира политологът д-р Стойчо Стойчев.

#България #ЕС #мониторинг #Стойчо Стойчев #София #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"