България се сбогува с Тодор Колев

България се сбогува с Тодор Колев
Тодор Колев остави голямо наследство не само от филми, но и музика, и роли в театъра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя, от 11 часа,  е поклонението пред големия български актьор Тодор Колев, който почина на 15 февруари на 73 години след тежко боледуване от рак.

Поклонението е в Народния театър "Иван Вазов" в София.

Тодор Колев, роден на 26 август 1939 година в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. В театъра едни от най-известните му ролите са на Марин от "Лодка в гората" от Хайтов, Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов и много други.

Обичаният актьор остави зад гърба си над 30 роли в игрални филми.  Той ще  остане в съзнанието на повечето българи като велик комедиен актьор. Този му талант се прояви, след като изигра и доста сериозни роли - в "Цар и генерал", "Случаят "Пенлеве", "Един миг свобода", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "10 дни неплатени", "Трета след слънцето", "Иван Кондарев" и др.

Комедийният му талант блесна истински  във филма на Володя Янчев "Топло", където игра с Григор Вачков и Стефан Данаилов.

Той  остави голямо наследство не само от филми, но и музика, и роли в театъра.

В началото на демокрацията се захваща с политика и става народен представител, но бързо решава, че не е за него и се отказва. 

Тодор Колев е съветник в посолството ни в Канада (1992-1993 г.). Автор и водещ е на тв предаванията „Как ще ги стигнем с... Тодор Колев“ и „Вход свободен“.

Актьорът Ивайло Христов, цитиран от БГНЕС, описва Тодор Колев като джентълмен, поет, мечтател, винаги с надежда за любов – така както описва Чаплин своя герой.

"Големият актьор е и човек, няма как тия две неща да бъдат разграничени", каза Ивайло Христов.

Той е категоричен, че само един истински човек, колкото и високопарно да бъде сега в момента това, може да бъде и голям актьор.

Според Ивайло Христов в театъра младите могат да учат от усета на Тодор Колев, който той имал за характер.

"Страхотен усет за характер, страхотен, той бе просто страхотен талант", коментира Христов.

Филмите на Тодор Колев ще продължат да бъдат уроци по актьорско майсторство на всички, които искат един ден да се качат на сцената.

#Тодор Колев #поклонение #Народния театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »