Българският „Лувър“ готов в средата на юли

A A+ A++ A

Българският „Лувър“ ще бъде готов до средата на юли, обяви главният изпълнителен директор на фирмата изпълнител на проекта „Главболгарстрой“ Калин Пешов.

„По принцип срокът ни е август, но ще успеем да го завършим по-рано. Възнамерявахме дори по-рано да приключим, но след като се разкриха основите на сградата, се оказа, че тя няма укрепване против земетресения. Ако бяхме продължили да копаем и да изпълняваме нещата по проекта, имаше опасност за сградата при сеизмична активност“, обясни Пешов в петък, цитиран от БГНЕС.

„Сега се прави пълно дублиране на цялата структура и на цялата конструкция на сградата. Конструкцията е готова на 70%, а цялото строителство – на 40%“, допълни той.

По думите му в момента по сградата работят 300 души, като 280 от тях се занимават изцяло с конструкцията.

Заради допълнителните работи ще са необходими допълнителни средства. Засега не е ясно с колко точно ще се оскъпи проектът, но цифрите са незначителни в сравнение с цялата сума от 27 млн. лева.

„В момента работим с министерството, опитваме се да оптимизираме това, което излезе като нови разходи“, посочи Пешов.

„Работим по график и накрая сградата ще изглежда като на картинката“, увери той.

„Вече тече и подготовката на постоянната експозиция“, заяви директорът на Националния музей на българското изобразително изкуство Слава Иванова.

„Една постоянна експозиция, и то толкова богата, колкото ние ще се опитаме да предоставим, изисква много дълга и сериозна работа. Нашите изкуствоведи и реставратори работят в момента и се надявам, че всичко ще е готово до края на годината“, посочи Иванова.

По думите ù в Националния музеен комплекс ще бъде показано и българско, и чуждестранно изкуство, но концепцията как това да се случи търпи развитие.

„Засега запазваме известна самостоятелност на двата клона. В тази сграда ще бъде предимно нашата експозиция, а в сградата на бившата печатница ще се развива чуждестранната колекция. Това е засега последното ни решение и ми се струва, че то е добро. Аз не говоря за разделяне, а за съвместно присъствие в сградите. Надявам се, че ще успеем да извадим онези паралели, аналогии, които ще обогатят двете експозиции. Точно това ще бъде най-важният и интересен момент, нов момент, с който ще можем да изненадаме публиката“, допълни тя.

Активните ремонтни работи по Българския „Лувър“ започнаха в края на септември миналата година. Националният музеен комплекс ще обединява няколко сгради, намиращи се между бул. „Васил Левски“ и улиците „Московска“, „19 февруари“ и „Оборище“, в това число Националната галерия за чуждестранно изкуство и новите хранилища на фонда на Националната художествена галерия. Автор на проекта е арх. Янко Апостолов.

До момента не е избрано официално име на Националния музеен комплекс, като Министерството на културата обяви на интернет страницата си няколко предложения. От министерството призоваха да бъдат изпратени и други варианти или да се гласува за някой от съществуващите.

Досега предложенията за име на Българския „Лувър“ са пет – „Квадрат 500“ (заради формата на сградата и номера на квартала), „Зограф“, „Барт“ (съкращение от Bulgaria и Art), „ВизАрт“ и „Сердика".

На инспекция на строежа на Българския „Лувър“ в петък отиде и министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

#Главболгарстрой #Българският Лувър #Национален музеен комплекс #Слава Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"