Росен Плевнелиев: Европейските лидери да не се оправдават с България

Росен Плевнелиев: Европейските лидери да не се оправдават с България
Росен Плевнелиев смята, че страните от ЕС нямат основания да се опасяват от „социален туризъм" от страна на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебното правителство с експертния си потенциал и позиции се ползва с доверието на европейските институции, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата на върха на Европейския съвет тази вечер.

Държавният глава отново подчерта, че в преходния период до провеждането на предсрочните парламентарни избори, президентството ще продължи да бъде институцията, която гарантира стабилността и приемствеността в управлението на страната, съобщават от президентството.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че на заседанието на Европейския съвет е необходимо да бъде постигнат баланс между изискването за финансова дисциплина от страна на държавите членки на ЕС и политиките за растеж.

По думите му, особено внимание лидерите ще отделят на младежката безработица.

Страните от ЕС нямат основания да се опасяват от „социален туризъм" от страна на България, коментира държавният глава в отговор на въпрос.

„Няма данни, които да доказват подобни твърдения", заяви президентът и призова европейските лидери „да не решават вътрешнополитически въпроси с удобното извинение България".

Президентът пристигна в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, където държавните и правителствените ръководители от ЕС ще направят оценка на цялостния напредък на държавите членки при изпълнението на препоръките за 2012 г. и ще приемат стратегически съвети и насоки.

Съветът ще предостави също така насоки по отношение на програмите за стабилност и конвергенция за 2013 г., както и по осъществяването на водещите инициативи на стратегията „Европа 2020".

#Росен Плевнелиев #ЕС #България #Брюксел #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »