Започна Европейският съвет

Започна Европейският съвет
Основните въпроси, които ще обсъжда Европейският съвет са начините за стимулиране на растежа и за борба с безработицата при младите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет, посветен на начините за стимулиране на растежа и за борба с безработицата при младите, започна днес на фона на протести срещу строгите ограничения на разходите.

27-те държавни и правителствени ръководители трябва да обсъдят каква доза гъвкавост е необходима за оздравяването на публичните финанси за възстановяване на растежа и заетостта, дебат, който противопоставя Франция и Германия.

„Трябва да се намери точното равновесие. Няма черно и бяло, има множество нюанси на сивото", заяви президентът на Европейския съвет, Херман Ван Ромпой, при откриването на срещата на върха, съобщава БГНЕС.

Според него европейските страни не могат „да пренебрегват извънредното социално положение в някои страни".

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призна, че „безработицата е достигнала неприемливи нива".

Според френския президент Франсоа Оланд, приоритетът е да се разхлаби бюджета, за да не се прибавят строгите ограничения към рецесията.

„Има поети ангажименти. Единственият приоритет отвъд бюджетните ангажименти е растежът", изтъкна Оланд.

"Трябва да се съсредоточим върху едно-единствено нещо – борбата с безработицата сред младите", заяви от своя страна германският канцлер Ангела Меркел.

Тя припомни, че европейските страни са се споразумели миналото лято относно пакт за растеж.

„Оттук-нататък трябва да му вдъхнем живот, парите са тук и трябва да стигнат до населението, за да могат младите европейци да намират работа", добави тя.

Хиляди хора от различни държави-членки на ЕС протестираха днес в Брюксел преди срещата на върха срещу политиката на строги ограничения.

15 000 души се включиха в мирните демонстрации.

„Не изключвам риска от социална революция, от социален бунт", предупреди премиерът на Люксембург, Жан-Клод Юнкер, при пристигането си за срещата на върха.

„Трябва да обясним по-добре нашата политика", допълни той.

#Европейски съвет #безработица #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"