17 общински болници фалирали за две години

17 общински болници фалирали за две години
Поне 17 общински болници са фалирали в последните две години, заяви Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

17 общински болници са прекратили дейността си в последните две години и вече не съществуват, съобщи председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев.

„Към момента не работят общинските болници в Радомир, Трън, Кула, Бобов дол, Полски Тръмбеш, Елена, Дряново, Тервел, Генерал Тошево, Тополовград, Ивайловград, Котел, Рудозем, Оряхово, Брезник, Малко Търново и Девин“, заяви Тотев пред БТА.

Той уточни, че е възможно броят им да е по-голям.

Тотев изяви надежда болниците да започнат работа отново, защото на тях се крепи медицинската помощ в някои региони на страната.

Сред причините за фалита на общинските болници е рязкото завишаване на изискванията към лечебните заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние.

„Стандартите са направени така, за да бъдат инструмент в ръцете на управляващите и да могат да манипулират с тях“, посочи Тотев.

„В момента болниците воюват за дипломи, а не за лекари. Смело твърдя, че няма европейска болница, в която качеството да се определя от физическото присъствие на лекаря. Българските лекари са като крепостни селяни - работят на един трудов договор, на пълен щат, иначе не го зачитат за лекар. В моята болница може да има пет консултанта, но ако те не са на пълен договор, не мога да направя нищо. В същото време, ако имам един лекар на пълен договор, който е на 90-годишна възраст, той решава всичко“, каза председателят на Сдружението на общинските болници.

Според Тотев другите причини за финансовия колапс на общинските здравни заведения са делегираните бюджети, които не осигуряват пълно заплащане за извършената от болницата дейност, както и фактът, че не им се плаща за спешна помощ.

„Медицината в момента има за цел да изработи клинична пътека и да вземе пари за нея, а какъв ще е изходът за пациента - никой не се интересува. Нито лекарите са доволни, нито пациентите“, допълни Неделчо Тотев.

Той смята, че политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото всичко останало е „козметична“ промяна, която нищо няма да подобри.

„Трябва национален консенсус по въпросите на здравеопазването, но не на партийна основа и не за три месеца“, каза Тотев и допълни, че очаква от новия министър на здравеопазването да не допусне разрастване на хаоса в системата.

#общински болници #фалити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »