ВМРО-ДПМНЕ спечели местните избори в Македония

ВМРО-ДПМНЕ спечели местните избори в Македония
Никола Груевски и неговата съпруга празнуваха в централата на партията в Скопие победата на местните избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски спечели местните избори в Македония, които се проведоха в неделя, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Партията на Груевски е спечелила 54 общини, докато основният й противник СДСМ на бившия президент Бранко Цървенковски - в 7, предаде БГНЕС.

Албанският блок Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети спечели в 12 общини, опозиционната Демократическа партия на албанците на Мендух Тачи – в една. В две общини са победили независими кандидати. Свои представители в по една община ще имат също така турците и ромите.

Избирателната активност е била 67,06%.

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове в столицата Скопие и в големи градове като Битоля, Охрид и Щип, докато социалдемократите печелят в Струмица.

Късно снощи премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви „историческа победа“. На централния площад в Скопие той празнува с хиляди свои симпатизанти.

Според международни наблюдатели местните избори в Македония са от ключова важност за бъдещето й, защото могат да я извадят от тежката политическа криза.

Политическата криза настана в страната в края на миналата година по време на дебата за приемане на държавния бюджет.

С решение на председателя на парламента Трайко Веляновски депутатите от опозицията бяха отстранени от пленарна зала и беше гласуван държавният бюджет.

Поради тази причина опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) взе решение да не участва в местните избори, в случай че заедно с тях не бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори.

С посредничество на европейски представители, управляващите и опозицията постигнаха споразумение и опозицията взе участие в изборите, като беше удължен срокът за внасяне на кандидатурите. Според опозицията – от споразумението се подразбира, ако управляващите загубят местните избори, да бъдат организирани и предсрочни парламентарни.

В средата на февруари еврокомисарият по разширяването Щефан Фюле отказа планирано посещение в Македония, като посочи директно, че е смутен от липсата на напредък по отношение на преодоляването на политическата криза в страната.

Няма сигурни гаранции, че напрежението в страната ще спадне, като наблюдатели дори очакват предсрочни парламентарни избори, ако политическите партии не постигнат съгласие.

#ВМРО-ДПМНЕ #Никола Груевски #Македония #Скопие #Охрид #Щип #Битоля #Щефан Фюле #избори #Трайко Веляновски #Социалдемократически съюз на Македония #местни избори #Бранко Цървенковски #Демократичен съюз за интеграция #Али Ахмети #Демократическа партия на албанците #Мендух Тачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници