Демографската криза се задълбочава

Демографската криза се задълбочава
Очаква се българската нация критично ще намалее заради изключително тежкия демографски баланс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Демографската криза се задълбочава с всяка изминала година, алармират статистици. Очаква се българската нация критично ще намалее заради изключително тежкия демографски баланс.

„До този момент нито едно правителство не е дало отговор на въпроса как може да се преодолее демографската криза. Част от забавените раждания са свързани с финансов проблем на семейството“, това коментира доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в студиото на БНТ.

Тя уточни, че  до момента са приети няколко стратегии в тази насока, в които се посочват целите, но няма решения на този проблем.

„Нашите политици все още не са се научили убедително да говорят за това как ще се случат нещата, които обещават“, допълни доц. Христова.

Финансистът Емил Хърсев настоя причината за демографския срив в България да не се търси в липсата на пари. Той даде пример с Перу, където хората живеят много по-бедно от нас, но са в едно отлично демографско здраве.

„Българинът не е щастлив, защото не се чувства добре там, където е в момента, не може да си намери мястото. А и за нацията да ви успокоя - няма да изчезне българската нация. Тя, както и швейцарската, ще се рекрутира с всевъзможни пришълци и с българи, ако успеем да възстановим собствената си нагласа към поколенческо развитие, семейна стратегия, ако искате“, каза още Хърсев.

#демографска криза #Емил Хърсев #Перу #доц. Антоанета Христова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници