920 000 лв. дава държавата за изборите в чужбина

Избори 2013 | 10 април 2013, сряда / 13:02| Показвания:11 април е крайният срок, в който българите зад граница могат да подават заявление за гласуване в предстоящите парламентарни избори, на базата на които ще бъдат разкрити изборни секции. Снимка: „24 часа“.

Служебнато правителство отпусна общо 920 000 лв. за изборите в чужбина.

Със 710 000 лв. разполага Министерството на външните работи за организирането на парламентарните избори в чужбина.

Първоначално от общо 21 млн. лв. за вота на 12 май за секциите в чужбина бяха определени 550 000 лв., които се оказали недостатъчни за законосъобразното провеждане на изборите според изискванията на Изборния кодекс.

С днешното постановление се отпускат допълнителни 160 000 лв. за техническо оборудване и комуникации за секционните избирателни комисии зад граница.

Освен това МВнР вече няма ангажимента да организира международния пресцентър за отразяване на изборите. Тази задача се възлага на Българската телеграфна агенция, като за целта на БТА се отпускат 50 000 лв.

Според регламента на ЦИК избирателни секции в посолствата и консулствата на България в чужбина ще се разкриват след подаване на 20 заявления за гласуване. В населените места, където страната няма дипломатическо представителство, трябва да бъдат подадени поне 100 заявления, за да бъде разкрита секция.

След като секцията е разкрита, всеки гражданин с право на глас може да го упражни в деня на изборите.

11 април е крайният срок, в който българите зад граница могат да подават заявление за гласуване в предстоящите парламентарни избори, на базата на които ще бъдат разкрити изборни секции.


Тагове: Избори 2013, служебво правителство, избирателни секции

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси