Прокуратурата: Нарушенията в ЕРП-тата не са престъпления от общ характер

Прокуратурата: Нарушенията в ЕРП-тата не са престъпления от общ характер
Румяна Арнаудова заяви, че административно наказващият орган преценява дали е извършено нарушение и какъв е обемът му. административно наказващият орган преценява дали е извършено нарушение и какъв е обемът му.
A A+ A++ A

Разследване срещу ЕРП-та не е предприето от прокуратурата, защото допуснатите нарушения не представляват престъпление от общ характер, заяви прокурорът Румяна Арнаудова.

" При тези допуснати нарушения самият регулатор е ангажирал административно-наказателната отговорност на дружествата. Предприети са били действия за отстраняване и санкциониране на провинилите се дружества. Прокуратурата може да направи извод дали е извършено престъпление или не", подчерта прокурор Румяна Арнаудова пред "Нова телевизия".

Арнаудова подчерта, че  административно наказващият орган преценява дали е извършено нарушение и какъв е обемът му. В случая такава фунция изпълнява съответния административен съд.

"Всички нарушения, за които е била сигнализирана прокуратурата са преценявани през призмата на това дали представляват в крайна сметка престъпление", каза още прокурорът.

В сряда стана ясно, че сигнал за злоупотреби в енергодружествата е бил изпратен още преди почти три години от ДКЕВР до предишния главен прокурор Борис Велчев, съобщава Би Ти Ви.

За това свидетелства копие на автентичен документ от юли 2010 г., подписан от бившия председател на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Документът е резюме на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сега „Енерго про“ е на мястото на ЕОН) за периода 2005-2009 г.

Оказва се, че още през лятото на 2010 г. Семерджиев е сигнализирал Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании.

#ЕРП #енергодружествата #ДКЕВР #Борис Велчев #ЧЕЗ #ЕВН #ЕОН #Ангел Семерджиев #Румяна Арнаудова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"