Пенсионер се жали срещу Борисов, не бил „ял“ фискалния резерв

Пенсионер се жали срещу Борисов, не бил „ял“ фискалния резерв
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A


Вангел Диманов, пенсионер от село Ярджиловци, внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу изказването на Бойко Борисов при откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, предаде БГНЕС. В жалбата си Диманов е написал, че е налице пряка дискриминация спрямо българските пенсионери.

Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина за „изяждането“ на фискалния резерв на държавата. Пенсионерът смята това за изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите 3,5 години минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.

Подобно изказване представлява дискриминация по смисъла на Закона от защита от дискриминация, който по разпоредба на чл. 4, ал. 1 предвижда, че е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.

В жалбата си Вангел Диманов е посочил следните основания:

„Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136,08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния осигурителен институт). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв., или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4%, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13,92 лв., или 10%.

Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лв. Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите са на стойност 4 млрд лв. и „изяждат“ фискалния резерв не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо“.

Мъжът настоява за справка от НОИ, която да даде отговор на въпросите: какъв е бил минималният размер на пенсиите за периода 2009-2013 г., както и какъв е бил броят на лицата, получаващи пенсия за същия период от време.

#Борисов #пенсионери #пенсии #фискален резерв #оплакване #жалба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »