Без решение за Шенген до края на годината

Без решение за Шенген до края на годината
A A+ A++ A

До края на годината не се очаква решение, свързано с процеса на разширяването на Шенген с България и Румъния. Това съобщи източник от дипломатическите среди в Съвета на ЕС, пожелал анонимност. Според него въпросът се е превърнал в изцяло политически и засега решение не се очертава, съобщава Дарик, цитирайки БТА.

Източникът потвърди, че сред държавите, които пречат за постигането на единодушие, са Холандия, Германия и Франция. Постигането на напредък няма да бъде лесно, някои държави са скептични, отбеляза дипломатът. Според него това положение няма да се промени, дори в края на годината докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка да бъдат „положителни“.

Попитан за очакванията му по повод изразените намерения за предотвратяване на т.нар. „социален туризъм“ от източноевропейци в Западна Европа, дипломатът твърди, че най-важното е ЕС да спазва собственото си законодателство. Според него не може да става и дума за неизпълнение на договорите, според които от 1 януари догодина българите и румънците получават пълен достъп до трудовия пазар в ЕС.

Дипломатът смята, че злоупотребите със социалните фондове следва да бъдат решени на основата на действащото законодателство, което да бъде прилагано точно и без дискриминация.

#Шенген #приемане #отказ #разширяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници