Извозиха 5 тона опасни пестициди от нива край Русе

Извозиха 5 тона опасни пестициди от нива край Русе
Химикалите са престояли близо 30 години в склад в землището на с. Червена вода, още от времето на ТКЗС-тата, след което никой не се е погрижил за тях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почти 5 тона опасни пестициди бяха транспортирани за изгаряне в Германия от нива в района на Русе, съобщава БГНЕС.

Химикалите са престояли близо 30 години в склад в землището на с. Червена вода, още от времето на ТКЗС-тата, след което никой не се е погрижил за тях.

Те са били изнесени от специализиран екип в защитни облекла и противогази, като след това постройката, където са били съхранявани, ще бъде унищожена.

След сигнал, получен в Община Русе, незабавно е задействана процедура за изнасянето и унищожаването на вредните агрохимични отпадъци. Оказало се, че става дума за 4000 килограма прахообразни вещества и 1000 литра течност. При проверката на състоянието им е било установено, че опаковките им са започнали да се разпадат.

„Поради това, че са били в опаковки, които са картонени и са доста корозирали, се извършва предепониране. Това го прави лицензирана софийска фирма. Съгласно действащото законодателство до 360 дни тези отпадъци трябва да бъдат изнесени за унищожаване чрез лазерно изгаряне в Германия“, обясни Спасимир Димитров, директор „Управление на кризи“ в Община Русе.

За предепонирането и транспортирането на пестицидите са осигурени близо 23 хил. лв. от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерския съвет. Практически това са последните опасни отпадъци в Русе, тъй като още през 2007 г. всички подобни материали са били депонирани в специална клетка в сметището.

Оттогава са получени три сигнала за изоставени пестициди, за които общината се е погрижила незабавно. В момента в клетката за опасни отпадъци се съхраняват 90 куба по 8 тона всеки, като има още една свободна клетка при нужда.

Тези пестициди са в заварено състояние, обясни Спасимир Димитров, тъй като предишното законодателство е изисквало този начин на съхраняването им. Вече има законодателни промени, според които те трябва да се изгарят.

По тази причина се подготвя проект за изграждане на инсталация за лазерно изгаряне, като има и идея да се направи мобилна инсталация, която да позволи спестяване на транспортни разходи и унищожаването на опасните материали на място.

#Русе #ниви #пестициди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници