БСП и ДБГ с „много сериозни“ дарения за изборите

БСП и ДБГ с „много сериозни“ дарения за изборите
Проф. Валери Димитров Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„БСП и „Движение България на гражданите“ имат много сериозни дарения до момента. ПП ГЕРБ нямат дарители.“ Това съобщи председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров на пресконференция за представяне на Единния регистър по изборния кодекс, предаде агенция „Фокус“.

„Ако има заобикаляне на Изборния кодекс, ние не можем да го хванем. Това могат да направят разследващите органи. Ние сме одитори, а не следователи и прокурори. Проверяваме дали има съответствие между декларираните суми на партиите и реалните такива. НАП има по-големи правомощия. На интернет страницата ни са поместени одитните доклади на участниците в президентските избори и местните избори“, каза проф. Димитров.

„Нямаше съществени нарушения на участници и партии в изборите. Те спазват изискванията на изборното законодателство“, посочи той. 11 партии и два инициативни комитета не са обявили банковите си сметки: ПП „Глас народен“, Национален идеал за единство, Национално патриотично обединение, Обединена социалдемокрация, Политически клуб „Екогласност“, Социалдемократическа партия, Средна европейска класа, Християнсоциален съюз, Алтернативно социалистическо обединение и два инициативни комитета.

Източниците на финансиране са ясно дефинирани в Изборния кодекс. Партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си със собствени средства, имат право на лихви от депозити, каза заместник-председателят на Сметната палата Цветан Цветков.
„Партиите и коалициите могат да ползват и дарения, за които има ясен регламент, те могат да са само от физически лица. Едно лице може да направи дарение до 10 хил. лв. в една календарна година“, посочи Цветков. По думите му, ако дарението надвишава минималната заплата, дарителят трябва да представи информация за произхода на средствата. Не се позволява партиите да бъдат финансирани от анонимни източници, от чуждестранни юридически лица, от търговци, религиозни институции.

„Законодателят е предвидил максималните прагове за финансиране на кампаниите да са 4 млн. лв. за партии и коалиции, а за инициативни комитети – 200 хиляди лв., за да бъдат всички равнопоставени“, посочи Цветков. По негови думи партиите и коалициите трябва да предоставят редовно информация за дарителите си, а дарителят трябва да представи декларация за произхода на дарението си.

В сайта на Сметната палата може да бъде направена проверка дали партиите, коалициите и комитетите спазват Изборния кодекс, като предоставят информация за дарители, дарения, банкови сметки, вещи и други. Всеки желаещ чрез ЕГН може да провери дали не е било направене дарение за някоя партия от негово име. Базата данни на единния регистър се обновява веднага след попадане на информация в сайта.

#избори #дарения #БСП #ДГБ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници