Премиерът неглижира отрицателния доклад на САЩ за свободата на словото

Премиерът неглижира отрицателния доклад на САЩ за свободата на словото
Не може да се диктува на журналисти какво да пишат и каква линия да държат, заяви премиерът Марин Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не бих искал да разглеждам този доклад едва ли не като тежко обвинение срещу България, заяви служебният премиер Марин Райков в отговор на въпрос на БГНЕС за констатациите в доклада на Държавния департамент на САЩ.

Това е практика. Всяка година излизат подобни доклади. Този доклад всяка година съдържа определени констатации за почти всяка държава, заяви Марин Райков.

Премиерът коментира и публикацията в „Икономист“ за накърнената медийна свобода в България.

„Въпросът за независимостта на медиите е ключов за мен. За мен този въпрос седи в две посоки, от една страна - независимостта на медиите от изпълнителната власт, от съответните институции, от друга страна, независимостта на медиите от съответни непрепоръчителни среди. Когато говорим, че медиите трябва да бъдат независими, те трябва да бъдат независими от институциите, но и от средите, които наричаме непрепоръчителни“, коментира още Райков.

„Убеден съм, че винаги може да бъде направено повече“, добави той. „Не може да се диктува на журналисти какво да пишат и каква линия да държат“, подчерта премиерът, но добави:

„Единственото нещо, за което може да се настоява, е да няма предаване на реакции, които не отговарят на това, което е било. Трябва да има взаимно уважение и диалог и най-важното е, че трябва да има спокойствие“.

Служебният премиер нямаше как да не коментира реакцията на медийната си съветничка Ивет Добромирова по отношение на материала, излъчен в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия.

„Ние не сме в казарма. Необходимостта аз да давам оценка на всяка сричка и дума, която споделят моите служители, принадлежи на едни други времена. Аз се запознах с писмената реакция на Ивет Добромирова, най-добронамерено мога да заявя, че не съм гледал предаването по Нова телевизия“, заяви той.

„Разказаха ми, че са извършени монтажи, винаги се извършват монтажи. В италианския език има един синоним на думата „манипулация“ и той е „монтезура“, т.е. монтажът може да бъде „монтезура“, коментира той.

Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България определи влошаването на медийната среда заради политически и корпоративен натиск, злоупотребата с подслушването, корупцията и безнаказаността като главните проблеми пред България.

„Проблем е влошаването на медийната среда и увеличението на автоцензурата в медиите поради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции“, алармират от Държавния департамент.

Оттам подчертават, че се запазват съмнения за корумпирането на медийната среда поради корпоративно и политическо напрежение, комбинирано с нарастващата концентрация собственици на медии, което уврежда плурализма на медиите.

През април Международният борд за изследвания и обмен изтъкна редакторски отклонения и продажбата на информационни идеи като допълнителни големи проблеми за качеството на журналистиката в страната. Процесът на медийно обединение продължава с привличането на повече регионални издания от по-големите групи. Печатни и електронни медии бяха критикувани на държавно и международно ниво за липсата на яснота около собствеността и финансирането си, както и за поддаване на икономическо и политическо влияние, се казва още в доклада на Държавния департамент.

#Марин Райков #Държавен департамент #медии #корупция #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »