Светият Синод питан за „ин витро" още лятото

Светият Синод питан за „ин витро" още лятото
Според духовниците методите „ин витро“ и сурогатното майчинство са „противоречаща на божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот“. Снимка: argumenti-bg.com
A A+ A++ A

Депутатът от „Синята коалиция“ (СК) Лъчезар Тошев е поискал становище от Светия синод за сурогатното майчинство още през лятото.

Тошев е направил това, когато народният представител Калина Крумова внася в Народното събрание промените в Закона за здравето, свързани с този проблем, заяви самият той пред БГНЕС.

Тогава ръководството на църквата е реагирало в рамките на десетина дни и е изяснило своето отношение.

Според Тошев въпросът е и от етично естество и Българската православната църква (БПЦ) е с право на позиция по него.

Във вторник сутринта по Нова телевизия богословът Десислава Панайотова посочи името на Лъчезар Тошев като депутата, помолил Светия синод за мнение, дало повод за неговата пространна позиция срещу сурогатното майчинство и метода „ин витро“.

„Имах предвид, това не се е разбрало правилно, че той (Лъчезар Тошев - бел. ред.) е активен в това отношение и се интересува от позицията на църквата. А иначе беше депозиран този законопроект за становище на църквата, но от кого, не мога да ви кажа точно“, заяви отново тя пред БГНЕС.

Депутатът от СК Лъчезар Тошев е присъствал на лекция на Панайотова на тема „Отношението на църквата към сурогатното майчинство“ в храма „Св. Кирил и Методий“ през ноември 2011 г., обясни тя.

„Там видях, че той има активно отношение – доколкото си спомням, той не застъпва сурогатното майчинство като адекватна борба с намаляващата раждаемост в България“, посочи Панайотова.

„В отговор на депутатска молба, както и на голямата обществена потребност да бъде чут гласът на Църквата по тези богословско-екзистенциални и етични въпроси, Св. синод на Българската православна църква – Българска патриаршия на заседанието си от 16 декември 2011 г. гласува своето пространно становище относно методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство“, беше становището на църквата от 30 декември 2011 г.

Според тяхната позиция става дума за „противоречаща на божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот“.

В питането на Лъчезар Тошев обаче не става дума за метода „ин витро“, нито пък има отговор защо точно сега БПЦ отново публикува свое разширено становище, след като един път се е произнесла за сурогатното майчинство.

Без отговор остава и въпросът дали това не е свързано с отклоняване на вниманието от последните скандали в църквата, свързани с луксозните коли и досиетата от Държавна сигурност на някои от висшите духовници.

#досиета #Държавна сигурност #Българската патриаршия #църква #България #богослов #сурогатното майчинство #ин витро #Десислава Панайотова #Българската православна църква #БПЦ #Закона за здравето #Калина Крумова #Лъчезар Тошев #Синята коалиция #СК #Св. Синод #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"