Путин отговаря 4 часа и 47 мин. на въпроси на граждани

Путин отговаря 4 часа и 47 мин. на въпроси на граждани
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин постави нов рекорд по продължителност на пряката линия с гражданите. В продължение на 4 часа и 47 минути президентът отговаряше на въпросите на руските граждани. Путин успя да отговори на 85 въпроса от общо зададени близо три милиона, предаде агенция „Фокус“.

Путин определи съставянето и обнародването от властите в САЩ на така наречения „списък Магнитски“ като проява на имперско поведение във външнополитическата арена.
Държавният глава отбеляза, че властите в САЩ са били принудени да отменят поправката Джексън-Веник, която ограничаваше търговията със СССР, тъй като на фона на присъединяването на Русия към Световната търговска организация самият Вашингтон започна да търпи загуби.

Президентът на Русия призова за по-тясно сътрудничество със САЩ в борбата срещу тероризма. Путин заяви, че бомбените атаки в Бостън са доказали, че политиката му в размирния регион на Северен Кавказ е била правилна, а Западът е сгрешил, като е „подкрепял екстремистите в Чечня“. Президентът изрази надежда, че трагедията в Бостън ще сближи двете страни в борбата с общите заплахи. Путин каза, че Русия също е жертва на международния тероризъм.

Държавният глава на Русия смята, че охлаждането на руските отношения със САЩ и Запада е започнало не сега, а със събитията в Ирак. „Москва е готова да работи за подобряване на климата със Запада, но не тя беше инициаторът на неговото влошаване“, заяви Путин, напомняйки за „списъка Магнитски“.

Ние ще се отнесем с разбиране към всеки избор на Украйна по отношение на Митническия съюз, заяви руският президент Владимир Путин.
„В крайна сметка изборът винаги е в ръцете на Украйна. Ние ще уважим всеки техен избор. Топката е в полето на нашите партньори“, подчерта руският лидер в своята „пряка линия“ с гражданите на Русия.
Путин отбеляза, че украински експерти от един от институтите към академията на науките на страната са на мнение, че ако Украйна се присъедини към Митническия съюз и към Единното икономическо пространство, икономическите изгоди за страната ще се изчисляват с проценти към брутния вътрешен продукт. „Според нашите оценки в парично изражение това са плюс 9-10 милиарда долара годишно“, отбеляза руският президент. Митническият съюз обединява Русия, Беларус и Казахстан.

Руският лидер, отговаряйки на въпроса, дали разглежда министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу като свой приемник на поста държавен глава, отговори, че неговият приемник ще бъде избран от народа, предаде РИА „Новости“.
„Народът на Русия ще избере моя приемник“, подчерта Путин.

Някои предложения на опозицията могат да се окажат необходими за страната и да насърчат властите да предприемат необходими, но непопулярни икономически решения, заяви руският президент Владимир Путин.
„Може би някои от нещата, за които говорят опозиционните лидери, ще станат по-разбираеми за обществото. Може би някои от тях са необходими“, смята държавният глава.

Руските комплекси за противовъздушна отбрана „С-400“ се разпродават на световния пазар за въоръжение „като горещи пирожки“, Русия засега не може да задоволи това търсене, посочи руският президент Владимир Путин по време на своята „пряка линия“ с гражданите на страната, предаде РИА „Новости“.
„Сега всъщност започнахме строителството на два нови завода за производство на нашите най-нови комплекси за противовъздушна отбрана „С-400“, които се разпродават като горещи пирожки, купуват се от всички наши потребители в целия свят. Ние дори не можем да задоволим това търсене“, коментира президентът.

Путин не смята, че „Газпром“ е пропуснал революцията в шистовия газ. „Дали „Газпром“ е проспал шистовата революция, или не, това е сложен въпрос, на който засега няма отговор... Но не смятам, че сме проспали каквото и да е“, коментира президентът по време на своята „пряка линия“ с гражданите на Русия.
По думите на Путин себестойността на добива на шистовия газ продължава да е много по-висока, отколкото тази на традиционния добив. При това той подчерта, че Русия разполага с достатъчно запаси от газ, за да го добива по традиционните методи. „Засега имаме достатъчно и засега не можем да реализираме дори и това, с което разполагаме“, отбеляза руският лидер.

Президентът на Русия изрази увереност, че съдебното дело срещу опозиционера Алексей Навалний ще бъде напълно обективно.
„Уверен съм, че разследването по този и другите въпроси ще бъде напълно обективно. Впрочем аз насочих вниманието на главната прокуратура и другите правоохранителни органи към този въпрос. Напълно обективно!“, подчерта Путин, отговаряйки на въпрос относно делото срещу Навалний по време на своята „пряка линия“.
Президентът посочи, че хората, които се борят с корупцията, самите те трябва да бъдат кристално чисти. „Иначе всичко това придобива формата на самопиар и политическа реклама. А пред закона всички са равни... никой не трябва да има илюзии, че ако някой силно крещи: „Дръжте крадеца!“, това не означава, че на самия него е позволено да краде“, заяви той.

Владимир Путин заяви, че не е имало колебания дали да бъде дадено руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо. По време на пряката линия с гражданите държавният глава посочи, че има и други дейци, които искат руски паспорти. Путин нарече Депардийо импулсивен човек, който е оповестил пред целия свят своето желание. „Какво можехме да направим? Да му кажем: не, не може? Защо? Разбирате, че това е смешно. С удоволствие му дадохме паспорт и дори му благодарихме“, отбеляза Владимир Путин. Той посочи, че Депардийо е получил гражданство по особен ред заради заслугите си към руската култура.

Нетърговските организации, участващи в политическите процеси, трябва да разкриват своите източници на финансиране, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на своята „пряка линия“ с гражданите на страната. „Ако става дума за дейност, която претендира да е част от вътрешнополитическата процедура и се финансира от чужбина – това не е лошо, но тогава ние трябва да знаем за това... същата тази дейност не е забранена. Законът не забранява на организациите, които се занимават с вътрешнополитическите въпроси и получават пари от чужбина, да работят. Но нека да кажат, откъде получават пари, колко средства са похарчили, за какво и къде са ги похарчили. Какво лошо има в това?“, посочи руският държавен глава. Той допълни, че в САЩ действа аналогичен закон от 1938 г. насам.

Руският лидер определи като погрешно мнението, че руският парламент е послушен.
„Грешка е да се смята, че руският парламент е послушен. Нищо подобно! Това не съответства на практиката на нашия политически живот“, отбеляза държавният глава по време на своята „пряка линия“ с гражданите на Русия.
Според него в Русия има управляваща партия, която представлява мнозинството във властта, но сред хората в нея се срещат различни възгледи. „И за да бъдат убедени, че е необходимо да се действа по един или друг начин, трябва още да се поработи“, допълни руският президент. Той подчерта, че във всички случаи при решаването на едни или други въпроси е необходимо да се търси съгласувана позиция и да се постигат приемливи резултати.

Президентът на Русия Владимир Путин подкрепи налагането на „данък лукс“. Според него трябва да се въведе данък на скъпите недвижими имоти.
„Въпросът за голямата разлика в доходите е много наболял и важен, при това не само за Русия. Смятам, че недвижимото имущество трябва да бъде обложено с допълнителен данък“, каза Путин по време на „пряката линия“ с руските граждани.

Руският държавен глава смята, че в неговия стил на държавно управление няма елементи на сталинизъм. „Не смятам, че има каквито и да било елементи на сталинизъм. Сталинизмът е свързан с култа към личността и с масовото нарушаване на закона, репресиите, лагерите. В Русия няма нищо подобно, и надявам се, никога няма да има повече“, заяви Путин по време на пряката телефонна линия.

Владимир Путин посочи, че в Русия хората биват пращани в затвора за нарушаване на закона, а не по политически мотиви. „Никога никой не е бил вкарван в затвора по политически съображения“, подчерта президентът.

Той потвърди, че е получил две писма от олигарха Борис Березовски, който бе открит мъртъв в дома си в Лондон. „Първото писмо от Березовски ми бе предадено през февруари, а второто след неговата смърт“, каза Путин по време на „пряката линия“ с руските граждани.
Президентът посочи, че първото писмо му е било предадено от бизнес партньор на Березовски. Путин разкри, че олигархът се е извинил за своите грешки и е поискал да му бъде разрешено да се върне в Русия. Президентът посочи, че писмата са били от личен характер. Путин добави, че не е отговорил на първото писмо на Березовски.

През последната година повече от 800 чиновници, депутати, представители на силите на реда и други служители, притежаващи специален правен статут, са били привлечени към наказателна отговорност за случаи, свързани с корупцията, заяви руският президент Владимир Путин по време на „пряката линия“ с руските граждани.
„Като цяло миналата година са били образувани наказателни производства срещу повече от 800 души, които имат специален правен статут. Това се отнася за представители на правораздавателната система, депутати на различни нива и високопоставени служители“, поясни Путин.

Руският президент Владимир Путин днес обеща да се придържа към икономическата си политика въпреки „тревожните сигнали“ и критиките от страна на бившия му финансов министър, който го обвини, че се задоволява с „половинчати реформи“.
„По този въпрос се води дебат, но основите на нашата политика остават непроменени“, отсъди Путин в рамките на пряката връзка с руски граждани.

По време на разговора Путин обясни „тревожните сигнали, свързани със забавянето на икономическия растеж“ на страната с кризата в еврозоната, където се намират основните търговски партньори на Русия, както и с „твърде строгата кредитна политика“, която възпрепятства икономическата дейност.

#Путин #граждани #въпроси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници