Теленор купува българския филиал на Глобул за 717 млн. евро

Бизнес | 26 април 2013, петък / 22:27| Показвания:През 2012 г. Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ съобщи, че се е съгласила да продаде българския си филиал Глобул на норвежката Теленор за 717 милиона евро (934 милиона долара), за да намали дълга си, съобщава Ройтерс, цитирана от "Дарик".

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България. При цената на покупката ще се вземе предвид и нетния дълг на Глобул и промените в капитала в деня, в който транзакцията бъде завършена, информира ОТЕ в съобщение до борсата.

"Въз основа на нашия опит от успешната работа на Теленор в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти", заяви Фредрик Баксос, Генерален директор и президент на Теленор Груп, цитиран от БГНЕС.

В момента за Централна и Източна Европа Теленор Груп присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни. "Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и Теленор Груп. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара", каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа.

Глобул присъства на българския пазар от 2001 г. През 2012 г. Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро. Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г. след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.


Тагове: Глобул, Теленор, ОТЕ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси