ЕК въвежда двугодишна забрана за вредните пестициди

ЕК въвежда двугодишна забрана за вредните пестициди
Пчелите отговарят за повече от 80% от опрашването на растенията от насекоми и са жизненоважни за глобалното производство на храни, добавят международни наблюдатели. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е получила „зелена светлина“ да наложи двугодишна забрана за използването на пестицидите в ЕС, след като ключова експертна комисия е дала одобрението си за въвеждането на мораториум върху три вида пестициди от юли, съобщава АФП, предава бТВ.

Според мнозина експерти пестицидите са основна причина за рязкото намаляване на популациите от пчели в Европа.

За забраната са гласували 15 от държавите членки, водени от Франция и Германия, а против са били 12, сред които Великобритания и Унгария.

Пчелите отговарят за повече от 80% от опрашването на растенията от насекоми и са жизненоважни за глобалното производство на храни, добавят международни наблюдатели.

Водещи световни производители на пестициди, сред които германския концерн Bayer и швейцарския Sygenta, отхвърлят от години обвиненията, че химикалите, които произвеждат, са причина за намаляващия брой на пчелите, и твърдят, че данните са основани на грешно тълкуване на научните факти.

#пестициди #пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници