„Набуко” стартира процедура за разервиране на капацитет

„Набуко” стартира процедура за разервиране на капацитет
A A+ A++ A

„НАБУКО Газ Пайплайн Интернешънъл” ГмбХ днес оповести, че стартира процеса „Отворен сезон" за резервиране на транспортен капацитет от тръбопровода „Набуко”. В първата фаза на процеса потенциалните клиенти ще могат да регистрират своя интерес за пренос на газ и да получат достъп до тръжната документация. След това ще могат да внесат необвързваща оферта за резервиране на капацитет. Тръжната документация съдържа детайлите на процеса „Отворен сезон” и форма на споразумение за ползване на услугите, както и правилата и условията, фиксирани от оператора за транспортиране на газ по тръбопровода  „Набуко”.

Райнхард Мичек, управляващ директор на „НАБУКО Газ Пайплайн Интернешънъл” ГмбХ заяви:„С напредването на проекта за тръбопровод  „Набуко”, ние с гордост обявяваме достигането на този важен крайъгълен камък. Със завършване на строителството, „Набуко” ще предостави на заинтересованите производители и търговци достъп до разрастващите се пазари в Централна и Югоизточна Европа. Същевременно той ще подобри и достъпът им до Централноевропейския газоворазпределителен център в Баумгарден. Процедурата „Отворен сезон” ще се води от два основни принципа - на свободния достъп и на диверсификация на източниците.”

Франк Зиберт, главен финансов директор на Международния консорциум за „Набуко“, добави: „Предложенията, представени от заинтересованите компании, са доста конкурентни и търговски атрактивни. Въз основа на продължаващите разговори с производители и търговци на синьо гориво ние сме дълбоко уверени, че ще има силен интерес към тази фаза на процедурата „Отворен сезон”. Тя ще бъде проведена според най-високите стандарти за прозрачност, но същевременно гарантира, че информацията, обменена между търговци и производители, ще бъде конфиденциална.

Първата фаза на процедурата „Отворен сезон” трябва да приключи до края на второто тримесечие на 2013 г. След успешния финал на тази фаза, търговците ще бъдат поканена да изпратят своите обвързващи оферти. Тази втора фаза ще се състои през третото тримесечие на 2013 г. За  да си гарантира гъвкавост и сигурност, „НАБУКО Газ Пайплайн Интернешънъл” ГмбХ си запазва правото да удължи или промени графика за провеждане на процедурата.

Газопроводът „Набуко” е най-късият път за достъп до пазарите от региона на Югоизточна Европа. Само „Набуко” осигурява директен достъп до всички държави на Балканите, както и Гърция и Италия.

#Набуко #газ #тръбопровод #капацитет #процедура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"