Румъния разреши на Шеврон да търси шистов газ по границата с България

Енергетика | 8 май 2013, сряда / 17:19| Показвания:Петролният гигант Шеврон получи разрешение да търси шистов газ по румънското черноморие, въпреки рисковете от техниката, наречена "фракинг", съобщи министерството на околната среда в северната ни съседка.
"Агенцията за защита на околната среда в Констанца, югоизточна Румъния, издаде разрешителни за сеизмични проучвания в Костинешти и Вама Веке (Иланлък)", обяви министерството пред АФП.

Разрешителните позволяват на компанията да извършва "контролирани експлозии" в дълбочина от 10 и 15 метра в район от 1800 кв. м.
През януари фирмата получи сертификати и за източния румънски регион Барлад, което даде тласък на операциите й в страната.

Добивът на шистов газ разбуни духовете в много страни по света. Вследствие на това техниката "фракинг" бе забранена в редица страни, включително Франция и България.
Село Вама Веке, известно още като Иланлък, се намира край границата с България и Черно море. Между него и българското село Дуранкулак се намира граничният пункт по път Е87.

(По БГНЕС)

 


Тагове: Шеврон, шистов газ, Румъния, разрешение, търсене, граница, България

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси