Станишев: Цветанов наклевети лидерите на 30 европейски партии

Станишев: Цветанов наклевети лидерите на 30 европейски партии
A A+ A++ A

Ще съдя Цветан Цветанов за клевета по чл. 148, ал. 2 във връзка с член 147, aл. 1 от Наказателния кодекс. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция по повод сигнал на бившия вътрешен министър, че Станишев си купил лидерското място в ПЕС, предаде БГНЕС.

Станишев е категоричен, че освен Цветанов ще съди и всички, участвали в изготвянето на сигнала срещу него за клевета и за набедяване. Цветан Цветанов е най-дискредитираният политик в България, каза лидерът на социалистите и настоя прокуратурата незабавно да разследва сигнала, който той определи като отчаяна и предизборна лъжа, с която ГЕРБ се надява да се спаси.

В своята наглост Цветан Цветанов наклевети лидерите на над 30 европейски партии и няколкостотин делегати – набеди ги в корупция. Набеди в корупция президента на ЕП Мартин Шулц, Франсоа Оланд, заяви социалистическият лидер. Той даде заявка, че е готов да е на разположение на прокуратурата във всеки един момент.

На последната политическа пресконференция преди предсрочния вот в неделя Сергей Станишев съобщи за изборни нарушения и манипулации от страна на ГЕРБ. Той даде заявка, че БСП ще направи всичко възможно и невъзможно, за да могат да гласуват свободно хората и по съвест.

По време на кампанията видях страх, десетки случаи на сплашване, заплашване с уволнение, заплашване за изваждане от програмите за временна заетост на хора, ако не гласуват за ГЕРБ. Полицаи ми споделяха, че ги натискат те да мачкат хората, добави Станишев. Той е убеден, че хората имат доверие в българските полицаи.

„Вие служите на държавата и защитавате хората. Не се поддавайте на това и ние ще гарантираме всеки човек, всеки полицай да работи свободно. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който злоупотреби със служебно положение, за да принуждава хората. Има десетки сигнали за нарушения, за готвени схеми, за купуване на гласове, за подмяна на резултати, които подготвя ГЕРБ“, категоричен е Станишев. Той съобщи за сигнал, който от БСП са подали вече до главния прокурор, до РИК–Стара Загора за готвена схема в хотел в Павел баня.

„При обичайна заетост от 100 туристи, сега тези хотели са препълнени. Става дума за хотел в Павел баня, собственост на фирма ПРО ЕАД, в който има 330 почиващи в момента. На 8 май е поставено съобщение в комплекса, което гласи, че почиващите в комплекса ще бъдат включени в избирателния списък и така те ще могат да упражнят своя вот в бара на комплекса.

„Бележката няма подпис, няма печат. По проста сметка 18-те държавни хотела на ПРО ЕАД имат капацитет по от около 500 души всеки, ако настанените упражнят двойно своя вот, става дума за близо 18 000 гласа, това е равно почти на два мандата депутати. Подобни схеми вървят навсякъде. Срокът за подаване на заявление за гласуване на друго място изтече на 27 април. Налице е нарушение на Изборния кодекс.

Областният щаб на БСП сигнализира прокуратурата, РИК–Стара Загора, ЦИК, главния прокурор за това скандално съобщение, заяви Станишев. Той призова прокуратурата да се самосезира за изборен туризъм в бази на МВР, МО и други държавни заведения. Имаме опасения, че и там се извършва контролирано гласуване, категоричен е Станишев.

Има много информация за маса други нарушения, например в сайтовете на областните администрации нищо не става ясно за обществените поръчки и кои фирми са спечелили търговете за извозване на чувалите с бюлетините от ЦИК до РИК и после до областните администрации, продължи Станишев.

Той припомни за разнасянето на чувалите с бюлетини през 2011 година – моменти, които камерите на БГНЕС заснеха в столичната зала „Универсиада“. Днес се повтаря същата схема, заяви Станишев.

Ежедневно получаваме сигнали, че формите, спечелили обществени поръчки, са свързани с ГЕРБ. Във Велико Търново фирмата е собственик на бивш общински съветник от ГЕРБ, а в София се твърди, въпреки че няма публична информация, че е собственост на Андрей Иванов, бившия председател на СОС.

Станишев съобщи още, че в момента се подготвя сигнал до главния прокурор за нарушенията. Той допълни, че имало коли с двойни дъна, където чувалите с бюлетините да бъдат подменяни по пътя.

#Сергей Станишев #Цветан Цветанов #клевета #избори #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"