Франция планира данък върху смартфоните и таблетите

Франция планира данък върху смартфоните и таблетите
A A+ A++ A

Френското правителство обмисля въвеждането на данък от 1% върху продажбите на смартфони и таблети, за да помогне за финансирането на френски филми и музика. Ако данъкът бъде въведен, той ще носи приходи от 86 милиона евро на година. Предложението е част от т. нар. политика за "културно изключение", която цели да защити културата от пазарни сили и чуждестранна конкуренция.

Телевизиите вече плащат такси за финансирането на културни проекти, но компании като Гугъл и Епъл за момента са освободени. Предложението е част от финансиран от правителството доклад, който изследва конкретно увеличаването на дигиталното съдържание.

В доклада, изготвен от бившия генерален директор на платената френска телевизия "Канал +" Пиер Лескюр, се предлагат общо 75 мерки "за защита на културното изключение от дигиталните иновации". Авторите на доклада считат, че облагането на интернет устройствата може да помогне за финансирането на културата, защото потребителите харчат повече пари за хардуер, отколкото за съдържание.

"Днес имаме изключително усъвършенствани технологии, които са изключително скъпи, но не допринасят по никакъв начин за финансирането на творби, които се разпространяват върху същата техника. Компаниите, които правят таблетите, трябва да бъдат накарани да допринасят с поне малка част от приходите си от продажбите, за да помагат на творците", заяви министърът на културата Орели Филипети след публикуването на доклада.

"Културният данък" може да бъде включен в законопроекта за бюджета, които ще бъде внесен в парламента през ноември, каза още министърката.


#Франция #данък #смартфони #таблети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"