Учени: Европейците оглупяват

Учени: Европейците оглупяват
Обяснението на феномена се крие тъкмо в огромният поток от информация, който индивидът все по-трудно обработва. Снимка: sciencedaily.com
A A+ A++ A

 

Учени от няколко страни представиха резултатите от съвместно изследване, които сочат, че за последните 100 години коефициентът на интелигентност (IQ) на европейците се е понижил с 14,1 пункта, предава БГНЕС.

Проучването е направено от учени от университетите в Брюксел, Амстердам и ирландския град Корк.

Анализирани са данни от 1889 до 2004 г., въз основа на които е направен изводът, че европейците от викторианската епоха са били по-умни отколкото днешните.

Изследователите твърдят, че нивото на IQ у средния европеец се е понижавало с 1,23 пункта годишно, като с времето у европееца е намалявала най-вече бързината на реакция.

Показателят е важен, тъй като е във връзка с възприемането на обема на информация.

Резултатите са изненадващи, имайки предвид, че съвременният човек има многократно по-голям достъп до информация в сравнение с предшественика си отпреди век.

Обяснението на феномена се крие тъкмо в огромният поток от информация, който индивидът все по-трудно обработва.

В наши дни коефициентът на интелигентност се измерва с тестове, като за средно ниво се считат 100 постигнати пункта. IQ между 90 и 110 пункта имат 50% от хората, като с по-нисък от средния са 25% от жителите на планетата, също толкова са и с по-висок.

Индивиди с IQ под 70 пункта се считат за умствено изостанали.

#коефициент на интелигентност #европейци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »